Hasfájás, székrekedés, hasmenés, gázképződés, puffadás, telítettség- és diszkomfortérzet – ilyen emésztési zavarok életkortól, nemtől és egészségi állapottól függetlenül mindenkinél előfordulhat kisebb-nagyobb időközönként. E panaszok ugyan komoly betegségek (pl. epekő, fekély, daganatos megbetegedések, anyagcserezavarok) tünetei is lehetnek, ha hosszabb ideig fennállnak, az esetek többségében azonban ártalmatlanok, nem szervi eltérés okozza őket, viszonylag enyhék és jól kezelhetők. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az elhúzódó emésztési panaszokat nem szabad elbagatellizálni, feltétlenül orvoshoz kell velük fordulni!
Az emésztési problémákat számtalan tényező kiválthatja. A vírus vagy baktérium okozta fertőzések főként a gyerekeknél jelenthetnek veszélyt, az ilyenkor fellépő és sokáig fennálló hasmenés ugyanis kiszáradáshoz vezethet. A nyári melegben a helytelenül tárolt élelmiszerekben elszaporodó kórokozók, távoli országokba történő utazáskor pedig az ott ugyan hétköznapinak számító, ám a mi szervezetünk számára ismeretlen, az ivóvízben és az ételekben, de akár a tengerpart homokjában is előforduló baktériumok okozhatnak hasmenést, émelygést és hányingert.
A terhesség során végbemenő hormonális változások következtében gyakori jelenség a várandós nők körében a renyhe bélmozgás és az emiatt fellépő székrekedés, nehezített székelés.
Sokszor az okozza az emésztési problémákat, hogy helytelenül étkezünk: túl zsírosat, túl fűszereset, túl sokat és túl gyorsan eszünk. Ugyanígy nem tesz jót az emésztésünknek a túlzásba vitt kávé- és alkoholfogyasztás. Gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhetnek hastáji zavarok: a nem szteroid gyulladásgátlók károsíthatják a gyomor és a belek nyálkahártyáját; az antibiotikumok a jótékony hatású baktériumokat is elpusztítják, emiatt csökken a bélflóra védekezőképessége ; a daganatos betegségek kezelésében alkalmazott kemoterápiás szerek hányingert, hányást, a vas pótlására szolgáló készítmények székrekedést okozhatnak.
Előfordul, hogy a probléma nem vezethető vissza a fenti okokra vagy szervi eltérésre. Ilyenkor pszichés ok: stressz, szorongás állhat a hátterében. Mindez egy-egy esetben – például ha egy stresszes helyzetben: vizsga,állásinterjú miatt alakul ki hasmenés vagy görcsös hasfájás – nem tekinthető kórosnak, sokan azonban huzamosabb ideig küzdenek a kínzó panaszokkal. Az ilyen esetekben fennálló funkcionális (vagyis szervi elváltozás nélkül kialakult) zavarok, például a diszpepszia vagy az irritábilis bélszindróma mind okaiban, mind megoldásában összetett problémát jelentenek. Az emésztési zavarok legtöbbször szerencsére könnyen megszüntethetők – a gyógynövények mindkét esetben segítségül hívhatók.
Hogyan használjuk a gyógynövényeket?
A gyógynövények valóban jó megoldást jelenthetnek emésztési problémáink enyhítésére, de csak körültekintően alkalmazva. Attól, mert természetes eredetűek, lehetnek ugyanis mellékhatásaik, és helytelenül adagolva, vagy rossz szert választva sokat árthatunk magunknak. Kérjük kikezelőorvosunk, a gyógyszerész vagy fitoterapeuta tanácsát, és a készítmények csomagolásán található utasításokat olvassuk el és pontosan tartsuk be.
Emésztési problémákra a gyógynövényeket gyógytea, szájon át szedhető készítmények: csepp, kapszula, tinktúra formájában alkalmazzunk, de ételeinkbe téve fűszerként, gyümölcsök esetén pedig lekvárként vagy aszalva segíthetnek, mint például székrekedés esetén a szilva.
Általánosságban az ilyen gyógynövények hatóanyagai serkentik az emésztőnedvek termelődését, az epe, a hasnyálmirigy és a belek működését, gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatásúak, védik a gyomor és a belek nyálkahártyáját és segítik regenerálódását.
Ajánlott gyógynövények gyakori emésztési panaszokra:
• Étvágytalanság: borsmenta, cickafarkfű, ezerjófű, fahéj, ginszeng, gyömbér, kakukkfű, kamilla
• Emésztés serkentésére: ánizs, borsmenta, citromfű, édeskömény, ezerjófű, ginszeng, gyömbér, lestyán
• Émelygés, hányinger: borsmenta, citromfű, gyömbér, fahéj, kamilla
• Hasmenés: apróbojtorján, fahéj, fekete áfonya, kamilla, libapimpó, málna, majoránna, szederlevél
• Puffadás: ánizs, borsmenta, citromfű, édeskömény, ezerjófű, fahéj, gyömbér, kakukkfű, kamilla, kömény
• Székrekedés: aloé, egyiptomi útifű, kamilla, lenmag, szenna
• Szelesség: ánizs, borsmenta, citromfű, gyömbér, kamilla, majoránna
A gyömbér (Zingiber officinale) a világ sok táján népszerű fűszer- és gyógynövény, nem véletlenül: jellegzetes édeskés, kissé csípős, pikáns ízű gyöktörzse a levesektől kezdve az édességekig sokféle étel fűszerezésére alkalmas; több egészségügyi panasz esetében hatásos; és még afrodiziákumként is számon tartják. Leginkább émelygést, hányingert, hányást csillapító hatása közismert: kutatások bizonyítják, hogy sikeresen alkalmazható a várandóssággal együtt járó rosszullétek, az utazási betegség tüneteinek, vagy gyógyszerek mellékhatásainak enyhítésére.
Általánosságban jó hatással van az emésztésre: fokozza az emésztőnedvek termelődését, emiatt különösen alkalmas nehéz, zsíros húsételek fűszerezésére; étvágyjavító hatású; csökkenti a bélgázok termelődését, a puffadást és a görcsös hasi fájdalmat és gyomorrontás esetén is jótékony hatású. Főbb hatóanyagai egyes illóolajok (pl. a zingiberén), a gingerolok és shogaolok.
Leforrázva gyógyteaként, porrá őrölve és kapszulába töltve, illetve frissen is fogyasztható – utóbbi esetben csak vékonyan, vagy egyáltalán nem érdemes meghámozni, a hatóanyagok koncentrációja ugyanis a héj alatt a legmagasabb.
A székrekedés ellen tesz jó szolgálatot az útifűfélék (Plantaginaceae) családjába, azon belül a Plantago nemzetségbe tartozó két növény, az egyiptomi útifű (Plantago ovata/Plantago ispaghula, egyiptomi balhafű/indiai balhafű), és a bolhamag (Plantago psyllium, balhafű/balhamag). A belőlük előállított készítmények – melyekkel gyakran csak Ispaghula vagy Psyllium néven találkozunk – a mag vízoldékony rostokban gazdag héját használják fel. A maghéj rostjai megkötik a gyomorban lévő vizet, viszkózus, nyákos gélt képeznek és növelik a béltartalom térfogatát, ami ezáltal könnyebben ürül ki. Amellett, hogy hasznos segítséget jelentenek székrekedés esetén, további előnyökkel is bírnak: alkalmazásuk szerepet játszhat a magas koleszterinszint csökkentésében, ezáltal pedig a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében. Étvágycsökkentő hatásuk miatt ideálisak fogyókúrázók számára, és segítik az optimális vércukorszint elérését azáltal, hogy lelassítják a cukrok felszívódását.
Az erős, kámforos illatú és kellemes ízű, emiatt fűszernövényként igen kedvelt kakukkfű (Thymus vulgaris) az egyik legősibb gyógynövény. E minőségében leginkább fertőtlenítőszerként és légúti tünetek (köhögés, torokfájás) enyhítésében játszik szerepet baktérium-, gomba- és vírusölő, valamint köptető, köhögéscsillapító hatása miatt. Számottevő emésztést segítő hatása is: javítja az étvágyat, görcsoldó, puffadásgátló és bélfertőtlenítő, illetve bélférgesség esetén is jól alkalmazható. Diétázók: epe- és gyomorbetegségben szenvedők számára ideális fűszer, főként puffasztó hatású zöldségek és zsíros ételek ízesítésére.
Illóolajokat, szaponinokat, keserű anyagokat, cserzőanyagokat, flavonoidokat tartalmaz; legfontosabb hatóanyagai a timol és a karvakol.
A belőle készült tea amellett, hogy enyhíti a torokfájást és a köhögést, gyomornyugtató hatással is bír. Fogyasztása terhesség, szoptatás, valamint pajzsmirigy-elégtelenség esetén nem javasolt.
Talán legnépszerűbb gyógynövényünk a kamilla (Matricaria recutita/Chamomilla recutita), más néven orvosi székfű – nem véletlenül, hiszen számtalan egészségügyi panasz esetén nyújt enyhülést. Virágát szárítva, illetve a belőle kivont illóolajat, tinktúrát külsőleg és belsőleg egyaránt változatos módon: gyógyteaként, borogatásként,gargalizáláshoz, inhalálva, fürdővízbe téve vagy lemosáshoz használhatjuk. Flavonoidokat, kumarinokat, és gyulladáscsökkentő hatóanyagokat: bizabololt és kamazulént tartalmaz.
Nyugtató, stressz- és görcsoldó, valamint sikeresen alkalmazható gyomor- és bélpanaszok esetén is. Gyógyteáját fogyasszuk étvágytalanság, puffadás, hányinger, gyomorhurut, székrekedés, fekélybetegség esetén. Hasfájással, kólikával küzdő gyerekeknek is adható.