A Harvard Egyetem munkacsoportja négy amerikai nagyváros tíz gyorséttermében összesen 120 látogatás során kérdezett ki 547, átlagosan 16 éves vendéget arról, mit rendelt és mit gondol arról, hogy az általa kért ételek hány kalóriát jelentenek. A fiatalok rendelte ételek átlagos kalóriatartalma 746 volt, de 28 százalékuk ezer kalóriánál is többet kért magának. A megkérdezettek 30 százaléka legalább 500 kalóriával kevesebbnek gondolta az általa fogyasztott ételek kalóriaértékét.
Az étteremben feltüntetett kalóriainformációt csupán a fiatalok 14 százaléka vette észre, és még kevesebb részük: három százalékuk nézte meg ezeket az adatokat, mielőtt ennivalóját megrendelte – derült ki Jason Block és munkatársainak vizsgálatából, amelynek eredményeit az Obesity 2011 kongresszuson ismertették.
Hasonló vizsgálat már történt New York városában is: ott is a megkérdezetteknek csupán kilenc százaléka használta a kitett kalóriaismertetőket ebédjének vagy vacsorájának összeállításakor. A mostani tanulmány során az ezer kalóriánál többet rendelők átlagosan 350 kalóriával alábecsülték azt, amit megenni szándékoztak. Voltak, akik 1500 kalóriánál is többet rendeltek, ők általában 700 kalóriát tévedtek az étel energiatartalmának megbecslésekor.
A kutatók azt is megkérdezték, napi hány kalória bevitele szükséges. A tizenévesek 68 százaléka elméletileg pontosan tudta a helyes értéket, 23 százalék kevesebbre gondolt, 9 kilenc százalék pedig többet tippelt. A kutatók hangsúlyozzák, hogy az éttermekben világossá kell tenni a vendégek számára, hogy az átlagos napi kalóriaszükséglet 2000 kalória.