A gyulladásos bélbetegségek közé a colitis ulcerosa és a Crohn betegség tartozik. Mindkét kórképre jellemző az ismétlődő vagy akár folytonos gyulladás a vastagbélben, illetve a vastagbél daganatok gyakoribb előfordulása. A két betegséget röviden IBD-ként is szokták említeni (IBD – inflammatory bowel disease – gyulladásos bélbetegségek), mely világszerte közel négymillió embert érint, s csak az Egyesült Államokban évente közel 19 milliárd dollár költséget jelent.
„A megfelelő étrend elengedhetetlen az IBD-k helyes kezeléséhez” – mondta Joshua Lambert, a College of Agricultural Sciences intézményben élelmiszertudományi docens. Elmondása szerint a szójafehérje antioxidáns és sejtvédő hatásokat fejt ki a bélsejtekben, s képes mérsékelni egerekben a colitis ulcerosához hasonló gyulladást.
Zachary Bitzer és Amy Wopperer, a kutatás vezetői, egerek fehérjebevitelének 12%-át szójával helyettesítették. „Nem szerettünk volna túl magas szójabevitellel kísérletezni, mely kiszorítana minden más fehérjét az étrendből. Célunk volt megvizsgálni egy olyan étrendet, mely átültethető lenne az emberek mindennapjaiba is.”
A napi fehérjebevitel 12%-át biztosító szójával csökkent a kóros testsúlycsökkenés, illetve a lépmegnagyobbodás is mérséklődött az egerekben. „A szója mérsékli a gyulladás tüneteit a bélben, továbbá segít helyreállítani a bél barrier funkcióját.” További kutatások célja lesz megállapítani, hogy az egerekben kimutatott eredmények vajon emberekben is hasonlóak lennének-e. A szója széles körben elterjedt fehérje (gyakran használják hús helyett), így Lambert szerint a szükséges kutatások még a közeljövőben elkészülhetnek. (sciencedaily.com)