2022. December 07. szerda
Akár súlyos is lehet az aknés bőr állapota -  Különösen figyelni kell a veszély háromszögre -  A hegeket és a maradványtüneteket is el lehet kerülni
A makacs, gyulladt, feltűnő pattanások nyilván kihatnak az önbizalomra, és sokan a gyors „megoldás” érdekében nem túl szakszerűen nekiesnek a kinyomkodásuknak. Holott Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, szépségterapeuta szerint egy rosszul kezelt pattanásból akár gennyes gyulladás is lehet, ezért érdemes profira bízni a tisztítást.

Akár súlyos is lehet az aknés bőr állapota

A pattanások otthoni nyomkodása hegeket hagyhat és nem is biztonságos.Az aknék, vagyis pattanások kialakulásának számos oka van, ez egy úgynevezett multifaktoriális betegség. Vagyis mindenképpen jelen van a háttérben a fokozott faggyútermelés, amit seborrhoea-nak is nevezünk, de emellett számos tényezőnek érdemes utánajárni.

Pattanásossághoz vezethetnek például a hormonális hatások, a genetikai tényezők és az is előfordulhat, hogy a normál bőrflórában természetes módon is jelenlévő baktérium kóros folyamatokat indít be és gyulladásos választ vált ki.

Akné

Mivel az akne kifejezés egy gyűjtőnév, az egyes típusok megkülönböztetése nemcsak a pontosság miatt fontos, de az eltérő kezelés miatt is. Íme, az 5 fő típus, súlyosság szerint.

Tiszta: amikor nincs sem gyulladásos, sem nem gyulladásos elváltozás (például zárt fehér mitesszer, comedo) a bőrön.

Majdnem tiszta: a bőrön kevés nem gyulladásos és gyulladásos képlet, papula látható.

Enyhe: gyulladásos és nem gyulladásos képletek is felfedezhetőek a bőrön.

Mérsékelt: sok comedo, papula és pustula, és néhány gyulladt, gennyes ciszta és nodus is jelen van.

Súlyos: minden akne típusból sok mutatkozik, amelyek gyakran hegek hátrahagyásával gyógyulnak.

Különösen figyelni kell a veszély háromszögre

Az arcon létezik egy ún. veszély háromszög, amely tulajdonképpen a szem alatti, orr melletti és a száj sarkának utolsó harmada feletti terület. Tulajdonképpen az orca rész felső fele. Ez a terület gazdag nyirok- és érhálózatban, amely erek az agy felé futnak. Ha ezen a területen rosszul, szakszerűtlenül van kinyomva egy pattanás, amely eredendően egy lokális góc, akkor helyette egy diffúz, mély és szétterülő gyulladásos-ödémás tályogszerű képződményt alakulhat ki. Ez a gennyel teli tasak 1-5 cm átmérőjű is lehet – hangsúlyozza a kozmetikus.

Még a közönséges akne is gennykeltő kórokozók tömegét tartalmazza, a fertőzött faggyú pedig a nyirokerekbe is bekerülhet, ahonnan a fertőzés továbbterjedhet. Vagyis nem csak esztétikailag, de az egészség szempontjából is fontos szakemberre bízni a pattanásos bőr megtisztítását. Egyes esetekben pedig emellett bőrgyógyász segítsége is szükséges.

A hegeket és a maradványtüneteket is el lehet kerülni

A szakszerű kozmetikai kezelés a súlyosan pattanásos bőrön is segíthet.- A szakszerűtlenül, megfelelő előkészítés nélkül kinyomott pattanások helyén a bőr hegesedhet és maradványtünetekkel gyógyulhat. Ezekkel kapcsolatosan a rossz hír, hogy nem könnyű utólag eltüntetni őket, gyakran csak számos kezelés kombinációjával, hosszú idő alatt lehetséges a halványítás – ismerteti Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, szépségterapeuta.

A kozmetikában elérhető a fertőtlenítés számos formája, így például a mély fertőtlenítő hatású ózon- vagy plazmakezelés, ezen kívül pedig olyan speciális kezelések, amelyek megfelelően előkészítik még a súlyosan pattanásos bőrt is a szakszerű kezelésre. A tág pórusú, zsírosodásra hajlamos, idősebb bőr állapotán éppúgy lehet javítani, mint a tinédzserkori pattanásokon.

A lényeg, hogy minden szempontból jobban járunk, ha bőrproblémáknál szakember segítségét kérjük!


Forrás: Dermatica
2022. 11. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés