A Kelet-angliai Egyetem kutatói Aedin Cassidy vezetésével arra voltak kíváncsiak, hogy melyek azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyek gyakori evése csökkenti a vérnyomás emelkedésének esélyét. Ehhez két olyan, sok százezer emberre kiterjedésű tanulmány adatait elemezték, amely évtizedek óta zajlik az Egyesült Államokban.
![gyümölcs, magas vérnyomás gyümölcs, magas vérnyomás](https://www.webgalamb.vital.hu/files/images/i_gyumolcs-magas-vernyomas.jpg)
Kiderült, hogy az antocianinokat tartalmazó, színes gyümölcsök bőséges, rendszeres fogyasztása esetén kisebb a vérnyomás emelkedésének kockázata. Ilyenek a vörös és a piros gyümölcsök, mint az eper és a málna, vagy a vérnarancs, illetve a sötétkékek, mint az áfonya és rokonai. A vizsgálatok szereplői közül azoknak, akik kiemelten szerették ezeket a gyümölcsöket, nyolc százalékkal kevesebbnek volt magas vérnyomása.
Az antocianin kedvező hatása különösen fiatalabb korban érvényesült. „Ez fontos, hiszen a helyes étkezéssel a betegség megelőzhető” – írta a munkacsoport vezetője az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban közölt tanulmányban.