Egye le magas vérnyomását!
magas vérnyomás, kálium, nátriumA magas vérnyomás (hipertónia) továbbra is az orvoshoz fordulás leggyakoribb oka az Egyesült Államokban – jelentette ki két tennessee-i kutató, akik kimutatták, hogy a kálium optimális mennyiségének bevitele lehet az egyik oka annak, hogy a vegetáriánusok és bizonyos populációk körében ritkább a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya.
Azokban a társadalmakban, ahol nátriumban szegény, viszont káliumban gazdag, elsősorban gyümölcs- és zöldségtartalmú étrenden élnek, csak az emberek 1%-ában alakul ki hipertónia, ezzel szemben a fejlett országokban, ahol sok nátriumot (sót) és előre gyártott ételeket esznek, 3-ból 1 ember vérnyomása lesz magas. A tipikus amerikai étrend a szükségletekhez képest kétszer annyi nátriumot és feleannyi káliumot tartalmaz.
Dr. Mark C. Houston, a Vanderbilt Orvosi Egyetem és Dr. Karen J. Harper a Harper Orvosi Kommunikációs cég munkatársa az általuk áttanulmányozott tudományos cikkek alapján kijelentették, hogy ha az amerikaiak növelnék a kálium bevitelét, a magas vérnyomású felnőttek száma 10%-kal csökkenhetne. „A nátriumbevitel csökkentése és a kálium fogyasztás növelése valószínűleg a legjelentősebb étrendbeli változtatás (a fogyás után), mely a magas vérnyomás csökkentésére szolgál” – mondták el a szerzők.
Az Amerikai Szív Szövetség ajánlása szerint az optimális káliumbevitel napi 4,7 gramm. További kutatásoknak megfelelően az étrendünknek legalább 500-1000 mg magnéziumot és több mint 800 mg kalciumot kell naponta tartalmaznia, ahhoz, hogy normális értéken tarthassuk a vérnyomásunkat. Ezt sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával érhetjük el.