2024. Február 25. vasárnap
A vitatott feltételezés, miszerint a magas vérnyomás egyik oka nem a szívben vagy az erekben, hanem az agyban keresendő, ismét előtérbe került egy brit kutatás nyomán.

A Bristol Egyetem kutatócsoportja egy új funkcióját fedezte fel a JAM-1 (junctional adhesion molecule-1, sejtkapcsoló molekula) nevű, az agyi erek falában megtalálható fehérjének.

magas vérnyomás oka agy

A JAM-1 megköti a fehérvérsejteket, ezáltal gyulladást okoz és akadályozza a véráramlást, ami az agy csökkent oxigénellátásához vezet. Ez a felfedezés vezetett ahhoz a felvetéshez, hogy a magas vérnyomás valójában az agyban lévő erek gyulladásos betegsége.

A magas vérnyomás világszerte 600 millió embert érint, és a riasztó az, hogy a betegek 60%-a a gyógyszeres kezelés ellenére beteg is marad. Éppen ezért sürgető szükség lenne új, hatásos kezelési módszerek után nézni, melyet a szervezet vérnyomás-szabályozó mechanizmusainak pontosabb megismerésével remélnek elérni.

A kutatók most azt remélik, hogy a hagyományos kezelésre nem reagáló betegek esetében megoldást jelenthet, ha az erek gyulladását csökkentő és az agyi erek véráramlását javító gyógyszereket fejlesztenek ki. Kutatásaik során a következő lépés az erekben lévő gyulladásos folyamat pontos megértése lesz, ebben pedig a remények szerint a JAM-1 lesz a kulcs.


Forrás: Medical News Today

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés