2024. Június 18. kedd
Mi a vérnyomás? -  Mennyi az ideális érték? -  Mi történhet, ha nem kezeltetjük? -  Megelőzhető-e a magasvérnyomás-betegség? -  Ha az orvos mégis betegséget állapít meg…
A magas vérnyomás – orvosi nevén hipertenzió vagy hipertónia – alattomosan kialakuló betegség, amely évekig tünet- és panaszmentesen zajlik. A tartósan fennálló, kezeletlen magas vérnyomás azonban fokozatosan tönkreteheti a vérereket, súlyos szív- és agyi keringési zavarokat, veseelégtelenséget okozhat. Ezek a szövődmények gyakran halálos kimenetelűek, ezért kapta a betegség a "néma gyilkos" nevet.

A magas vérnyomás az eddig megismert leggyakoribb betegség az egész világon. Magyarország lakossága különösen veszélyeztetett, hiszen a felnőttek 20-25%-a, a 60 éven túliak több mint fele magasvérnyomás-betegségben szenved. Sokan nem is tudják, hogy vérnyomásuk kórosan magas.

magas vérnyomás, hipertónia

Mi a vérnyomás?

A vérnyomás az a nyomóerő, amelyet a szív által pumpált vér az érfalra gyakorol. Szívünk percenként kb. 72-szer húzódik össze, és egy összehúzódáskor kb. 80 ml vért présel az erekbe, amelyek behálózzák egész testüket. A vérnyomás felső, vagyis szisztolés értékét a szív összehúzódásakor mérhetjük. Összehúzódás után a szív egy pillanatra megpihen, elernyed, hogy mindjárt újra összehúzódhasson.

A vérnyomás alsó, vagyis diasztolés értékét a szív elernyedésekor mérhetjük, mivel ekkor is van vérkeringés és vérnyomás, csak kisebb, mint összehúzódáskor. A vér áramlása mindig folyamatos.

Mennyi az ideális érték?

Ezen az orvosok régóta vitatkoztak, mígnem a Nemzetközi Hipertónia Társaság elhatározta, hogy 26 országban csaknem 20000 beteget fog megvizsgálni. A kutatás eredményét 1998. június 9én Amszterdamban hirdették ki.

Az optimális szisztolés nyomás átlagát: 138 Hgmm-ben, az optimális diasztolés nyomás átlagát: 83 Hgmm-ben határozták meg.

A vérnyomást higanymilliméterben mérjük, jele: "Hgmm", s azt jelzi, hogy a vér nyomása egy üvegcsőben lévő higanyoszlopot hány milliméter magasra emel meg.

A meghatározott 138/83 Hgmm-es vérnyomás azonban nem szentírás. El kell oszlatnom azt a téveszmét, amely sok emberben él ma is, miszerint a vérnyomásnak mindig és mindenkor az optimális értéken kell maradni. A vérnyomás egészséges emberekben is ingadozik. Más este és más reggel, kemény fizikai munkavégzés, pl. sport vagy szexuális tevékenység növeli a felső, szisztolés értéket. Feszült érzelmi állapot idején szintén emelkedik a vérnyomás, alvási nyugalomban viszont csökken. Az egészséges emberek emelkedett vagy csökkent vérnyomásértéke hamar, percek alatt visszaáll az eredeti értékre. A magasvérnyomás-betegségben szenvedőknél a vérnyomás-emelkedés tartós marad.

Mi történhet, ha nem kezeltetjük?

A néma gyilkos könyörtelen és alattomos. Előfordulhat, hogy nem törődünk vele, hiszen kezdetben észre sem vesszük, semmilyen panaszt nem okoz.

A magas vérnyomás a szem apró ereit tönkretéve látásromlást, vakságot okoz. Az agy finom érhálózatát tönkretéve agyvérzést, bénulást idézhet elő. A magas vérnyomás halálos kísérője a gyakori szívinfarktus. A vese érzékeny érhálózata sem bírja sokáig a magas nyomást, ezért veseelégtelenség és halál következhet be. Ezzel még nem is fejezhető be a felsorolás, meg sem említettem a kellemetlen szédüléseket, tarkótájéki fájdalmakat, szívszorítást és gyötrő fejfájásokat!

Megelőzhető-e a magasvérnyomás-betegség?

"Vajon megelőzhető-e a zivatar, ha kirándulni megyünk? Nem, de vihetünk magunkkal esernyőt, esőkabátot."

Számos jó tanácsot hallhatunk rádióban, tv-ben, újságokban, szinte már unjuk is őket. Véleményem szerint, ha ezeket a "jó tanácsokat" nem engedjük el a fülünk mellett igenis megelőzhető ez a betegség!

Nem győzzük hangsúlyozni az egészséges táplálkozás szerepét! A sok zsír és só emelheti a vérnyomást. Egy kis találékonysággal, némi elszántsággal a felesleges zsír- és sófogyasztás elkerülhető.

Építsük be étrendünkbe a többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztását is, melyek számtalan fontos, a szervezet számára nélkülözhetetlen életfolyamatban játszanak szerepet. Nagy mennyiségben fordulnak elő zöldségekben, növényi olajokban és húsokban. Az ún. omega3 zsírsavak segítenek kivédeni a szív koszorúereinek elmeszesedését, csökkentik a vérnyomást, csökkentik a szervezet koleszterinszintjét. Az omega3 zsírsavak legnagyobb mennyiségben a tengeri emlősökben (fóka, bálna), halakban találhatók, így azokban a népcsoportokban, akik tengerek mellett élnek és táplálkozásukban tényleges szerepet játszanak a telítetlen lipidek, alacsonyabb százalékban mutattak ki kardiovaszkuláris tüneteket.

• Fogyasszon alacsony zsírtartalmú ételeket, főzzön növényi olajjal!
• Fogyasszon több növényi rostot! (Friss gyümölcs, zöldség).
• Kerülje a zsírban sülteket, fogyasszon inkább mikrohullámú sütőben elkészített, grillezett vagy rostonsülteket!
• Ne fogyasszon nagyüzemi tenyésztett csirkét, borét ne egye meg!
• Kerülje a magas koleszterintartalmú étkeket, mint a vörös húsokat, tojást, a teljes tejet és a sajtokat.
• Nagyon kerülje a gyorséttermeket!
Természetesen csak mértékletességre szólítok fel mindenkit és nem teljes önmegtartóztatásra.
• Ne szégyelljük, átolvasni az ún. "reformkonyha" típusú irodalmakat is. A só, a nátrium-klorid (pontosabban a benne lévő nátrium) emeli a vérnyomást. Kevesebb sóval íztelenebb lehet az étel, de más növényi fűszerrel adhatunk akár még finomabb zamatot is főztünknek.
• A túlsúly mint mindennapos téma valósággal kézen fogva jár a magasvérnyomás-betegséggel. Már 5 kg fogyás is csökkenti a vérnyomást! A fogyókúrák számtalan módszerét nem kívánom részletezni a jelszó: "Egy kis elszántság!"
• A rendszeres testmozgás csökkenti a magas vérnyomást. Tudatni szeretném mindenkivel, hogy a napi tevékenységünk ebből a szempontból nem "rendszeres testmozgás". A magas vérnyomást nem érdekli, ha valaki minden reggel sietve kel fel, gyorsan öltözik, rohan a munkába, lépcsőzik a hivatalban, szalad haza, a konyhában egész este végzi a dolgát. Rendszeres mozgást csak az úszás, kerékpározás, kocogás vagy bármely sport jelent, még ha csak napi fél órán át gyakoroljuk is.
• A napi stressz magasvérnyomás-betegséget okoz és tarthat fenn. A stressz a szívet is megterheli. Tanácsom egyszerű: Mérje fel pontosan fizikai, és szellemi erejét, és ha ezzel elkészült, utána soha senkinek ne tegyen erején felüli ígéretet. Gondolja ezt át és nyugodtabb lesz!
• A dohányzás nemcsak, hogy emeli a vérnyomást, de közvetlenül is károsítja az amúgy is igénybe vett ereinket és szívünket. Szokjon le róla egészen vagy felezze meg napi adagját. Miért is ne?
• A túl sok koffein és teofillin (kávé, tea, egyes üdítők) szintén emelik a vérnyomást, az alkohol úgyszintén. Fontos tehát a mértékletesség!

Ha az orvos mégis betegséget állapít meg…

Néha az életmódbeli megtartóztatások és változások nem elegendőek a magas vérnyomás megelőzéséhez. Ha ezek ellenére orvosa többször mér önnél magasabb vérnyomásértékeket, szükség lehet valamely gyógyszer szedésére. Ma már olyan modern, hosszú hatású gyógyszereink vannak, hogy néha elég a kezeléshez napi egyetlen gyógyszert bevenni. Lehet, hogy valakinek a gyógyszert élete végéig kell használnia. Minden esetben nagy bizalommal forduljon orvosához, kérje ki mindenkor tanácsát.

A magas vérnyomás kezelése mindig folyamatos, hosszú ideig tartó, állandó odafigyelést igénylő feladat.

Felhívjuk a figyelmet egy gyakori hibára, tévedésre. Sokan vásárolnak már vérnyomásmérő eszközöket, melyeket lépten-nyomon maguknál hordanak, és amikor kedvük van, megmérik a vérnyomásukat, esetleg még a szomszédét is. Amikor a normálistól eltérő vérnyomást mérnek, hirtelen megijednek, hogy nagy baj van. Szokás ilyenkor gyorsan bekapni egy vérnyomáscsökkentő tablettát, ami helytelen és veszélyes! Az egyszeri vérnyomásmérés nem mérés! Sem magasabb érték, sem alacsonyabb érték esetén ne változtassunk az orvos által előírt gyógyszerezésen. Inkább mérjük meg többször vérnyomásunkat, jegyezzük ezt fel, és az orvosunkkal együtt értékeljük ki az eredményt.

Mindenkinek azt tanácsolom, hogy ismét olvassa el és próbálja betartani azt a néhány közhelynek számító jó tanácsot az egészséges táplálkozással, életmóddal kapcsolatban, akkor talán nem is kell annyira félnünk a "néma gyilkostól".


Szerző: Dr. Kovács Sándor
háziorvostan szakorvosa

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés