2024. Július 15. hétfő
1 . oldal
A magas vérnyomás egy eddik kevésbé ismert rizikófaktorára hívták fel a figyelmet a Texas Egyetem kutatói. Szerintük az alacsony káliumszint legalább olyan fontossággal bír, mint a magas nátriumszint, különösen az afroamerikaiak körében.

A kutatók összesen 3300 önkéntes adatait vizsgálták meg, akiknek fele afro-amerikai volt. Az eredmények szerint komoly összefüggés mutatható ki a vizeletben talált kálium mennyisége és a vérnyomás között. „Minél alacsonyabb a vizeletből kimutatható káliumszint, annál magasabb a vérnyomás” – Dr. Susan Hedayati, a Texasi Egyetem Délnyugati Egészségügyi Központjának munkatársa.

kálium, magas vérnyomás

Az alacsony káliumszint és a magas vérnyomás kapcsolata akkor is jelentős összefüggéseket mutatott, amikor más tényezőket (életkor, népcsoport, családi kórtörténet) is figyelembe vettek az összehasonlításnál. A probléma különösen az afroamerikaiak körében jelent gondot, akiknek akiknek étrendje általában rendkívül kevés káliumot tartalmaz.

A kutatók szerint egy WNK1 nevű gén tehető felelőssé a kálium vérnyomásra gyakorolt hatásáért. A génnel kapcsolatos kutatások jelenleg is folynak. „Addig, amíg többet tudunk meg ennek a génnek a működéséről, azt ajánljuk mindenkinek, akinek gondjai vannak a vérnyomásával, hogy fogyasszanak magas káliumtartalmú élelmiszereket, és csökkentség a nátriumbevitelt. A banán, a citrusfélék és a zöldségek igen gazdagok káliumban, ezért ezek fogyasztása ajánlott” – Hedayati.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés