2024. Szeptember 29. vasárnap
Egyes tengeri halak fogyasztásával nem csak a szív-érrendszeri betegségek ellen hatásos telítetlen zsírsavakhoz juthatunk hozzá, de sajnos higanyhoz is. Amerikai kutatók azt vizsgálták, hogy a halakkal bevitt mérgező nehézfém növeli-e a szívbetegségek kockázatát.

A Dariush Mozaffarian, a Harvard Egyetem közegészségügyi karának kardiológusa által vezetett kutatásban két korábbi tanulmány adatait használták fel, amelyekbe összesen 174 ezer egészségügyi szakdolgozót (orvosokat, ápolókat és más szakembereket) vontak be, akik egy részétől a vizsgálatok elején lábujjköröm-mintát vettek, és elemezték azok higanytartalmát.

halak, higany, szívbetegségek

Mivel a köröm lassan és különböző sebességgel növekszik, analízise pontos képet ad a hosszú távú higanyfelhalmozódásról, és begyűjtése és tárolása is egyszerű.

 Az átlagosan 11 éves követési idő alatt 3500 résztvevő szenvedett el szélütést vagy alakult ki nála szívbetegség. Az ő adataikat a kutatók ugyanilyen számú egészséges ember értékeivel vetették össze. Az elemzés eredménye azt mutatta, hogy a szívbetegségek és a szélütés előfordulási gyakorisága nem függött össze a szervezetben felhalmozódott higany mennyiségével. Ez a megállapítás még viszonylag magas – az ajánlottnál kétszer magasabb – körömhiganyszint esetén is érvényes maradt.


Forrás: MTI
2011. 03. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés