2023. December 07. csütörtök

A hallásban nélkülözhetetlen szerepet betöltő szőrsejteket sikerült újranöveszteniük egerekben amerikai kutatóknak, közölte a Nature című tudományos lap. Az eredmény egy nap segíthet a halláskárosodást elszenvedett emberek gyógyításában is.


A süketséget gyakran a belsőfül szőrsejtjeinek károsodása okozza, amelyek az emlősökben nem regenerálódnak. Az életkor előrehaladtával a szőrsejtek elpusztulhatnak vagy működésük lassan romlik, az erős zajtól vagy egyes gyógyszerektől pedig gyors is lehet elhalásuk.

fülét befogó fiú, hallás, génterápia

John Brigande, az Oregoni Egyetem munkatársa és kutatócsoportja génterápia segítségével állította helyre a belsőfül csigájának (cochlea) szőrsejtjeit egerekben. Tanulmányuk szerint még az anyaméhben génsebészetileg avatkoztak be az egérmagzatok fejlődésébe, miáltal a nem érzékelő sejtek szőrsejtekké alakultak át.

„A hallás visszaállításának egyik módja, ha a sérült sejteket egészségesekkel helyettesítjük. Munkánk megmutatja, hogy lehetséges működő szőrsejteket létrehozni az emlősök cochleájában” – mondta Brigande. Antony Ricci, a kaliforniai Stanford Egyetem orvosi karának kutatója megállapította, hogy a képződött szőrsejtek működőképesek.

Következő kísérleteikben azt vizsgálják a kutatók, hogy a géntranszfert süket egereknél alkalmazva létrejönnek-e a hallást helyreállító, egészséges sejtek. Bár a génterápia embernél még kísérleti módszer, a folyamat tanulmányozása segítheti a kutatókat abban is, hogy a szőrsejtek létrehozásában szerepet játszó gének működését megértsék.


Forrás: MTI
2008. 08. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés