2024. Május 21. kedd
A halból nyert DHA-t, azaz dokozahexánsavat tartalmazó étrend-kiegészítők lassíthatják a szellemi hanyatlást, mivel elősegítik a sejtek egymás közötti kommunikációját – derül ki egy friss kutatásból.

A memóriagondokkal küszködő idősek állapota javulhat a halolajnak köszönhetően – állítják a szakértők. Az egészséges, enyhe memóriazavarral élők, akiknek úgynevezett epizodikus memóriájuk van, jobb emlékezőképességről tettek tanúbizonyságot féléves kezelés után. Az eredmények alapján a DHA annak a leghasznosabb, akinél már jelentkezett memóriazavar, elsősorban mentális vagy fizikai stressz hatására. A szakértők úgy vélik, hogy a dokozahexánsavban gazdag étrend-kiegészítők, illetve természetes táplálékforrások lassíthatják vagy megelőzhetik a leépülést, mivel ez az anyag csökkent mértékben van jelen az Alzheimer-kórosok szervezetében. A különböző tanulmányok azonban ellentmondanak egymásnak e téren: némelyek szerint nem figyelhető meg pozitív hatás demencia esetén.

A DHA olyan omega-3 zsírsav, amelyről feltételezik, hogy elősegíti az idegsejtek egymás közötti kommunikációját. Leggazdagabb forrásai az olajos halak, úgymint a hering, a makréla vagy a szardínia. Az emberi test nem tudja előállítani. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint hetente legalább két adagot érdemes ezekből fogyasztani, most pedig kanadai és amerikai kutatók elemezték újra néhány korábbi értekezés adatait. A Prostaglandins Leukotrienes and Essential Fatty Acids című szaklapban megjelent tanulmány összesen 485 fős, egészséges idősekből álló mintával dolgozott, akik 24 hétnyi halolaj-kapszula szedés után „jelentős javulást” mutattak a memóriateszteken.


Forrás: Medipress
2015. 01. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés