2024. Június 15. szombat
A vízgyógyászat, más néven hidroterápia, egy klasszikus természetgyógyászati eljárás, amelyhez a nem gyógyvízzel történő kezelések tartoznak. A vízgyógyintézetekben a kezeléseket szakképzett fürdőkezelők végzik, de az egyszerűbb eljárásokat a beteg maga is kivitelezheti otthonában. Rendszeres és szakszerű alkalmazás mellett a hidroterápia segít a betegségek megelőzésében, erősíti az immunrendszert és lehetővé teszi, hogy a fontos szabályozó funkciók a testben újra harmonizáljanak.

Hidroterápia, balneoterápia, thalassoterápia

A hidroterápiát meg kell különböztetnünk a balneoterápiától és a thalassoterápiától. Előbbi a gyógyvizekkel és a természetes ásványvizekkel történő kúrákat foglalja magában, utóbbi a tengervíz gyógyító erejének hasznosítását jelenti. A hidroterápia a víz fizikai hatásait, legfőképpen a vízhőmérséklet adta stimulációkat, valamint a vízsugár masszírozó hatását és a víz felhajtó erejét használja. A különböző hidroterápiás eljárások során nem csak a kellemes meleg víznek jut szerep: a vizet jegesen, hűvösen, langyosan, melegen, sőt gőz formájában is alkalmazzák.

Kneipp

A mai hidroterápia elméleti és tudományos megalapozója Wilhelm Winternitz orvos és természetgyógyász, aki 1899-től a Bécsi Egyetem hidroterápia tanszékének professzora volt.

A hidroterápiás eljárások kidolgozásának magyar vonatkozása is van: a súlyfürdőt Moll Károly orvosnak köszönhetjük.

Kevésbé ismert, hogy a budapesti városligeti tó Páva szigetén Ivanovics András homeopátiás orvos 1840-ben egy 24 szobából álló vízgyógyintézetet létesített Pesti Vízgyógy és Edző Intézet néven. Vitathatatlan szakértelme és rátermettsége ellenére Ivanovics intézete csupán pár évig működött, megszűnésének dátuma nagyjából 1843-ra tehető.

A hideg és a meleg víz hatása a szervezetre

A vízgyógyászati kezelések csaknem minden szerv működésére kihatnak, így a szívműködésre, a vérnyomásra, a gyomornedv-, az epe-, és a vizeletelválasztásra, valamint az izmok, és az idegrendszer állapotára is. A kezelés időtartamától és a víz hőmérsékletétől függően ellentétes hatások válthatók ki: a meleg vizes kezelések az erek kitágulását, míg a hideg hatására azok összehúzódását érhetjük el. Ennek az érreakciónak nagy szerepe van a vízgyógyászatban, mert más hatást vált ki egy egészséges, és mást egy beteg szervezetben. Az ilyen kezeléseket feltétlenül csak orvosi rendelvényre, és az orvos által meghatározott módon szabad alkalmazni.

A különböző hőmérsékletű vizek alkalmazása pozitív hatással van a szervezetre: javul a vérkeringés, ezzel párhuzamosan csökken a vérnyomás, az izmok ellazulnak, a stressz oldódik; utóbbi hozzájárul az egészséges immunműködéshez, a betegségek megelőzéséhez illetve a már kialakult betegségek enyhébb lefolyásához.

Így a hideg víz hatásai a következők: a kezelt terület hűtése; lázcsillapítás, gyulladáscsökkentő hatás, a bőr immunológiai reakcióinak aktiválása; fájdalomcsillapítás; helyi és reflektórikus érösszehúzódás (véredény összehúzódás) és vérbőség előidézése. Különböző mirigyek aktiválása, (például adrenalin és cortisol termelődésének serkentése); a vérnyomás növelése és a pulzusszám csökkentése; a légzés stimulálása, az izomtónus növelése - majd az izmok ellazítása, általános felfrissülés - majd jóleső ellazulás, melegségérzet; az alvás elősegítése.

A meleg víz hatásai: a vérellátottság serkentése, reflektórikus izomlazítás, a fájdalom kezelésének számos lehetősége; a vérnyomás csökkentése; az anyagcsere folyamatok serkentésével javuló nyálkahártya vérellátottság.

A hideg- és meleg hidroterápiás eljárások heteken, hónapokon át történő alkalmazása mellett a szervezet vegetatív szabályozásának javulása várható, ez alatt a keringés, az anyagcsere és az immunrendszer funkcióit kell érteni.

A hatás akkor a legeredményesebb, ha a hidroterápiát rendszeres mozgás, egészséges táplálkozás, gyógynövények használata és kiegyensúlyozott életvitel mellett alkalmazzuk.

 

Alkalmazási területek

A hidroterápia a medicinában és a fizioterápiában is elismert és használatos módszer, amely elsősorban izom- és ízületi fájdalmak enyhítésére használatos. A szervezet öngyógyító mechanizmusainak aktiválására a természetgyógyászok a hidroterápiát egészséges, teljes értékű étrend kialakításával és egyéb, stresszoldó technikákkal kombinálják.

A következő panaszok, betegségek, illetve betegségcsoportok kezelhetők hidroterápiával.

- Ízületi- és izom problémák

- Keringési panaszok

- Immungyengeség

- Mozgásszervi panaszok

-Keringési zavar okozta fejfájás

- Kimerültség

-Arthritis

-Légúti problémák

-Vérellátottsági zavarok

Akut vagy krónikus szív- érrendszeri megbetegedés, visszér, a bőr gyulladásos betegségei, nyílt sebek és influenza megléte esetén mindaddig nem tanácsos hidroterápiát alkalmazni, amíg a kóros állapotok fennállnak.

Néhány egyszerű kezelést otthoni körülmények között magunk is sikeresen alkalmazhatunk. Megbetegedésünk függvényében célszerű az otthoni kezelések mikéntjét is kezelőorvosunkkal megbeszélni.

Alkalmazási formák

A hidroterápiás eljárások sokfélék, az otthon kivitelezhető különféle borogatások, leöntések, hideg vizes ledörzsölés, göngyölés, fürdők mellett ide tartozik a szaunázás, a gőzfürdő, a súlyfürdő és az elektroterápiás gyógyfürdő is.

Hidromasszázs

Kneipp-kúra: a világhírű német természetgyógyász nevéhez fűződő kúra, mely az egészség megtartását és a betegségek kezelését szolgálja. A kúra egyik része egy hidroterápiás kezelési rendszer, melyhez a következők tartoznak:

Egy speciális, Kneipp nevéhez fűződő módszer a víztaposó vagy Kneipp-taposó, melyben a beteg egy hideg vizes medencében kavicsokon jár.

Kneipp-féle leöntések: egy kis nyomású vízsugár az álló páciens karját, lábát, hátát, arcát vagy akár az egész testét célozza meg. A leöntést a szívtől távol eső testrészekkel kell kezdeni és fokozatosan haladni a test középpontja felé.

Borogatások, pakolások: pakolásnak a nagyobb testfelületen alkalmazott, száraz fedőréteggel ellátott borogatást értik. Ide tartozik a nedves ledörzsölés is, melyet törülközővel vagy finom kefével végeznek a vérkeringés serkentése céljából.

Víz alatti gyógytorna: gerincbántalmak illetve csonttörések kezelésére alkalmas vízben végzett gyógygimnasztika, melyet víz alatti vízsugármasszázzsal (tangentor-kezelés) is kombinálnak.

Fürdők: megkülönböztetünk teljes-, fél-, végtag-, vagy ülőfürdőt, ezen kívül létezik fájdalomcsökkentő és vérellátottságot növelő hatású elektroterápiás, kádban végzett gyógykezelés is.

Súlyfürdő: a gerincre ható húzóerő jóvoltából alkalmas porckorongsérvek, gerincízületi kopások kezelésére, valamint csípő-vagy térdízületek nyújtására. A vízgyógyintézetekben a súlyfürdőt termálvízben is végzik.

Légbuborék-fürdő: a hidromasszázsként ismert eljárást egy speciális kádban levegő- és víz befújásával kellemes, frissítő hatású, enyhe masszázsélményben lehet részünk.

Gőzfürdők, szaunák: szaunák és gőzfürdők, valamint ezek gyógynövényes, és sós változatai elsősorban a légúti megbetegedésben szenvedőknek(asztma, krónikus bronchitis) hoz enyhülést.


Szerző: Tajnafői-Vida Éva

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés