2024. Július 15. hétfő
A HIV-vírus nem csak a sérült bőrön vagy nyálkahártyán keresztül képes a szervezetbe jutni, de egy kutatás szerint a nőknél a hüvely nyálkahártyájának ép szövetein keresztül is fertőz.

Korábban a tudósok úgy vélték, hogy a HIV-vírus, akárcsak a herpesz kórokozója, a bőr vagy a nyálkahártya sérüléseit célozza meg, hogy bejusson a szervezetbe, s megszállja az immunrendszer sejtjeit. Sokan úgy vélték, hogy a hüvely egészséges nyálkahártyája a vírus számára áthatolhatatlan akadályt jelent.

HIV, vírus, fertőzés

„Tudomásul kell venni, hogy sérülékeny az egészséges bőr és nyálkahártya” – hangsúlyozta Thomas Hope, a chicagói Northwestern Egyetem kutatója, aki eredményeiről az Amerikai Sejtbiológiai Társaság San Franciscó-i kongresszusán számolt be. Mint mondta, a kutatók részleteiben eddig keveset tudtak arról, hogy a nemi úton létrejövő HIV-fertőzés miként terjed a női szervezetben.

A Northwestern Egyetem, valamint a New Orleans-i Tulane Egyetem kutatói új módszert fejlesztettek ki, hogy megfigyeljék a vírust „ténykedése” közben. A kutatók kísérleteikhez méheltávolító műtétek során kimetszett hüvelyi szöveteket használtak. A szöveteket fényre aktiválódó „nyomjelzőkkel” ellátott HIV-vírus hatásának tették ki, majd mikroszkóp alatt figyelték meg, hogy miként hatol át a kórokozó a női genitáliák szarusodó laphámrétegén. Ugyanezt a folyamatot figyelték meg emlősök szövetei esetében is.

Thomas Hope magyarázata szerint a vírus feltehetően olyan helyeket keres, ahol épp lehámlottak a laphám sejtjei. A tudós szerint e kutatások ismét bizonyítják az óvszer használatának szükségességét. „Az embereknek tudatában kell lenniük, hogy milyen sérülékenyek. A szomorú az, hogy az óvszer használatával megszűnne ez a gond” – hangsúlyozta Thomas Hope. 

Az Egyesült Államokban a HIV-fertőzés leginkább a melegeket sújtja, a friss eseteknek mindössze 26 százaléka verbuválódik a gyengébb nem képviselői közül. Globálisan a HIV-fertőzés elsősorban heteroszexuális kapcsolatokon keresztül terjed. A vírus eddig világszerte 33 millió embert fertőzött meg, s 25 milliónyian hunytak el AIDS-ben.


Forrás: MTI
2008. 12. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés