2024. Március 03. vasárnap
Új technikát fejlesztettek ki amerikai kutatók arra, hogy áttekintő képet kapjanak a HIV-vírus teljes genetikai állományáról – közölték a Nature tudományos magazinban.

Az Észak-karolinai Egyetem munkatársai által kidolgozott eljárás alkalmas más vírusok, így a hepatitisz A, az influenza vagy a nátha vírusának pontosabb feltérképezésére is. A vírusok szerkezetének ismerete lehetőséget teremt célzott gyógyszerek kidolgozására a jövőben.

vírusok, HIV, vírus, DNS, RNS

Ezek a vírusok – köztük az emberi szerzett immunhiány (AIDS) vírusa – az úgynevezett RNS-vírusok (retrovírusok) közé tartoznak, amelyekben a fehérjeburkon belül nem DNS-, hanem RNS-molekula van.

A DNS-molekulában két szálon helyezkednek el az A,C, T és G betűkkel jelzett genetikai építőelemek, a nukleotidok, az RNS-molekulának viszont csak egy szála van, és igen összetett „csomagolási” mintázata hordozza az információk jelentős részét.

Kevin Weeks csoportja egy új kémiai módszert fejlesztett ki, amellyel „távolabbról” tekinthetnek rá a molekulára. Ez nem csak az építőelemek sorrendiségét mutatja meg, hanem az RNS-szálak alakját és csomagolódását is. Voltak ugyan korábban is olyan technikák (például a röntgen-krisztallográfia), melyek atomi szintig látnak, ám egyszerre csak a molekula kis részlete vizsgálható velük.

A gyógyszerek gyakran specifikusan a vírus egyes szakaszaihoz kapcsolódnak, ezért ha megismerik a kutatók a teljes szerkezetet, új hatóanyagok kidolgozása előtt nyílik meg az út.


Forrás: MTI
2009. 08. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés