2024. Június 22. szombat
Ezért alakulnak ki a hipertenzív szívbetegségek -  A hipertenzív szívbetegségek két típusa -  Milyen tünetei lehetnek a hipertenzív szívbetegségeknek?
A magas vérnyomás miatt kialakuló szívbetegségeket összefoglaló néven hipertenzív szívbetegségeknek nevezik, és alapvetően amiatt alakulnak ki, hogy a magas vérnyomás nagyobb megterhelést jelent a szívnek, erősebb munkára készteti azt. Az összefüggésekre és a kardiológiai kezelés jelentőségére dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa hívta fel a figyelmet.

Ezért alakulnak ki a hipertenzív szívbetegségek

A krónikus magas vérnyomás miatt a szívnek erősebben kell pumpálnia, hogy a vért keringetni tudja a szervezetben. Az így megnövekedett nyomás az, ami számos problémához vezethet a szívben, beleértve a megvastagodott, megnagyobbodott szívizmokat és a szűk artériákat. Ugyanis a pumpáláshoz szükséges extra erő a szívizmokat megvastagítja – hiszen minden izommal ez történik, ami nagy terhelésnek van kitéve. A hipertenzív szívbetegségben ezzel párhuzamosan az artériák lassan elvesztik rugalmasságukat és egyre merevebbé válnak. Mindezek eredményeként a keringés lelassul, nem jut elég oxigéndús vér a szervekbe.

A magas vérnyomás és a szívbetegségek összefüggései

A hipertenzív szívbetegségek összeségében az elsődleges haláloknak számítanak a magasvérnyomás betegek közt. Ennek megelőzéséhez elengedhetetlen a magas vérnyomás kezelése, amelyet minél előbb meg kell kezdeni. Csak így védhetők ki a komplikációk és a következményes károsodások.

A hipertenzív szívbetegségek két típusa

A kezeletlen magas vérnyomás miatt két jellegzetes betegség alakulhat ki.

 

Koszorúér betegség:

A koszorúér betegsége azért alakul ki, mert plakkok rakódnak le az artériában, artériákban, és beszűkítik, súlyos esetben elzárják azt. Az anginának nevezett mellkasi fájdalom ennek egyik első, tipikus tünete. A koszorúér betegség olyan komplikációkhoz vezethet, mint például a szívritmuszavar, a szívelégtelenség és akár a szívinfarktus.

Bal kamra hipetrófia (szívmegnagyobbodás):

A bal kamra hipertrófia a bal kamra falainak megvastagodását jelenti. A bal kamra vért pumpál a test legnagyobb artériájába, az aortába, amely az oxigénnel dúsított vért a test szöveteibe küldi. Ha a kamra falai megvastagodnak, a pumpafunkció romolhat.

Milyen tünetei lehetnek a hipertenzív szívbetegségeknek?

A magas vérnyomás miatt kialakult szívbetegségekhez vezető folyamatban az a veszélyes, hogy a magas vérnyomás nem okoz panaszt, nem jár tünettel. Ezért, ha kezeletlen marad, és hosszabb idő múlva már panaszok is jelentkeznek, az arra utalhat, hogy a szív már károsodott bizonyos mértékig. Az olyan tünetekkel, mint a mellkasi fájdalom, a légszomj, az erős szívdobogás, a szédülés, az ájulás, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Az is előfordulhat, hogy a stroke vagy a szívinfarktus az első drasztikus jel, ami felhívja a figyelmet a háttérben évek, évtizedek óta húzódó problémára.

 

- Ha már kialakult valamilyen hipertenzív szívbetegség, az nem visszafordítható. Egy életen át tartó kezeléssel és rendszeres ellenőrzéssel azonban megállítható az állapotromlás, a tünetek megszüntethetők – hangsúlyozza dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa. – A kezelés alatt pedig a gyógyszerek és az életmód orvoslás is értendő, ez a két megközelítés együttesen hozhat eredményt. Ahhoz pedig, hogy valóban megelőzhetők legyenek az esetlegesen súlyos következmények, a jó orvos-beteg kommunikáció és a páciens együttműködési szándéka, kitartása is szükséges, a szívvédő életmód elemeinek fenntartásához. Ideális esetben pedig az első otthoni magas vérnyomásértékek mérésekor kardiológushoz kell fordulni, sőt, azoknak, akiknek a családjában jelen volt a magasvérnyomás betegség, megelőző jelleggel is ajánlott egy-egy kivizsgáláson részt venni.

 


Forrás: KardioKözpont
2023. 04. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés