2024. Május 24. péntek
Vizsgálatok szerint alacsonyabb azoknak a nőknek a libidója, akik hormontartalmú fogamzásgátló szereket, tablettát vagy tapaszt használnak.

A női szexuális diszfunkció (FSD) olyan egészségügyi zavar, amelynek leggyakoribb tünete az alacsony libidó és az elégtelen szexuális élvezet, okozója pedig a stressz, a biológiai sérülékenység és más érzelmi tényezők. Eddig azonban senki nem tette fel a nyilvánvaló kérdést: Vajon a hormontartalmú fogamzásgátlók használata, amelyek közvetlenül avatkoznak bele a szervezet kémiai működésébe, nem változtatja-e meg a szexuális étvágyat?

hormonális, fogamzásgátló, libidó

Német kutatók olyan nőket vizsgáltak, akik mind alkalmaztak valamilyen hormonális fogamzásgátló módszert. Mint kiderült, 32,4 százalékuk számított veszélyeztetettnek az FSD szempontjából, és 20,4 százalékuknak voltak más egyéb szexuális zavarai (hipoaktív szexuális vágy szindróma, csökkent váladéktermelés, közösülés közbeni fájdalom).

A kutatási adatok szerint azok a nők voltak a leginkább elégedettek szexuális életükkel, akik nem hormonális fogamzásgátló módszereket alkalmaztak.

„Az FSD egy igen gyakori rendellenesség, ás ötből két nő legalább egyszer találkozik vele élete során. Az egyik legkellemetlenebb tünet az alacsony szexuális vágy, amelynek oka könnyen lehet, hogy a fogamzásgátló okozta hormonszintváltozás” – nyilatkozta Dr. Lisa Maria Wallwiener, a Heidelberg Egyetem kutatója.

„A jövőben érdekes lenni megvizsgálni az ösztrogén és a szintetikus progeszteronok hatását az elsődleges női szexuális funkciókra” – nyilatkozta Dr. Harald Seeger.

Bár nők esetében is inkább a tesztoszteron a felelős a nemi vágy kialakulásáért, a hormonális fogamzásgátlók megzavarhatják e hormon működését is.


Forrás: Medipress
2010. 05. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés