2024. Május 24. péntek
A vita legalább Sigmund Freud óta tart: vajon a nők valóban képesek elérni az orgazmust pusztán a hüvely falának az ingerlésétől? Tényleg van különbség az úgynevezett klitorális és vaginális orgazmus között?

„Számos bizonyítékot találtunk arra, hogy van különbség a két orgazmus, a klitorális és a vaginális között” – nyilatkozta el Emmanuele Jannini, az olasz Aquila Egyetem endokrinológus professzora, aki közreműködött a témát feldolgozó új esszésorozat elkészülésében, amely a Sexual Medicine c. szaklapban jelent meg. Felmerülhet a kérdés, miért vált ki ekkora vitát a téma, hiszen egyszerűen eldönthető, ha megkérdezünk néhány nőt. A kérdés mégsem ilyen egyszerű, hiszen orvosilag nem könnyű bizonyítani.

hüvelyi orgazmus

Odile Buisson francia nőgyógyász például azt állítja, hogy a hüvely elülső fala elválaszthatatlanul kapcsolódik a klitorisz, vagyis a csikló belső részeihez. Emiatt szerinte hüvelyi orgazmust elérni a klitorisz stimulálása nélkül szinte lehetetten. Így a vaginális orgazmus egy másik neve lehet a klitorális orgazmus.

A szakértők az esszé elkészítése során több elméletet is felsorakoztattak. Többek között azt a híres, hüvelyi orgazmus mellett érvelő kísérletet is, amely során egy nőt arra kértek fel, hogy maszturbálással juttassa el magát a csúcsra, miközben az agyában zajló változásokat mágneses képalkotó vizsgálattal követik nyomon. A kutatók szerint az is meggyőző tény, hogy azok a gerincvelő-sérült nők, akiknek az érzékelésük teljesen elszigetelődik a csiklójuktól, mégis képesek az orgazmusra, mivel a hüvely falával továbbra is van agyi kapcsolat.


Forrás: Medipress
2012. 04. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés