2024. Május 23. csütörtök

Rászokhat-e Ön is a dohányzásra?

dohányzás, rászokás
1 . oldal
A cigaretta íze nem kifejezetten finom, mégis milliók szívják. Kutatók szerint a keserű ízek iránti érzékenység és a kifinomult ízérzékelés befolyásolja, hogy valaki hajlamos-e rászokni a dohányzásra.

A tudósok régóta tisztában vannak vele, hogy a keserű íz érzékelésének képessége fontos szerepet játszik a káros anyagok elutasításában, ennek az érzékelésnek az érzékenysége azonban egyénenként különböző. Az eddigi kutatások alapján valószínűsíthető volt, hogy az ízérzékelés és a nikotinfüggőség között összefüggés van, a genetikai bizonyíték azonban mindeddig hiányzott.

ízérzékelés, keserű, íz, dohányzás

A kutatók lehetőségei eddig korlátozottak voltak a gének egymás közötti, illetve a gének és a környezeti hatások közötti kölcsönhatások vizsgálatára. Dr. Ming Li, a Virgina Egyetem függőségekkel és genetikai kutatásokkal foglalkozó professzora és kollégái azonban új algoritmust dolgoztak ki. Ennek segítségével megállapították, hogy a keserű íz érzékeléséért felelős gének nagy szerepet játszanak a nikotinfüggőség és a dohányzásra való hajlam kialakulásában. A kutatók szerint a kifinomultabb ízérzékeléssel megáldott embereknek kisebb az esélyük rá, hogy valaha is rászokjanak a dohányzásra.

Dr. Li szerint a jövőben egyszerű tesztek segítségével könnyedén kimutatható lesz, hogy valaki hajlamos-e a dohányzásra, és hosszú távon hatékony megelőzési és kezelési módszert is kifejleszthetnek a nikotinfüggőségre.


Forrás: Medipress/Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés