2023. Január 27. péntek
Tudományos módszerekkel is bizonyítást nyert az a tény, amit rengeteg dohányos maga is tapasztal, nevezetesen hogy a dohányzás rontja az ízérzékelést.

Görög kutatók elektromos stimulációval vizsgálták 62 önkéntes alany ízküszöbét. Ehhez azt a jelenséget használták ki, hogy a nyelvbe vezetett elektromos áram egyedülálló fémes ízt hoz létre. Az íz érzékeléséhez szükséges áramerősség mérésével határozták meg az ízérzékenységet.

dohányzás, ízlelőbimbók

A résztvevők között lévő 28 dohányos gyengébben szerepelt a vizsgálatban, mint a 34 nem dohányzó. „A dohányosok és a nem dohányzók ízküszöbét tekintve statisztikailag jelentős eltéréseket állapítottunk meg” – nyilatkozta Pavlidis Pavlos, a thesszaloniki Arisztotelész Egyetem kutatója, a tanulmány vezetője.

A kutatók ezt követően endoszkóppal mérték a papilla fungiformis elnevezésű ízlelőbimbók számát és alakját. Kiderült, hogy a dohányosok nyelvén laposabbak ezek az ízlelőbimbók, és vérellátásuk is csökkent. „A nikotin funkcionális és morfológiai változásokat okozhat a papillákban, legalább is a fiatal felnőttek esetében” – foglalta össze Pavlos az eredményeket.


Forrás: Medipress
2009. 08. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés