Az egyetem szakértői az emberi szív betegség közbeni növekedését vizsgáló, jelenleg is zajló kutatásuk keretében bukkantak rá a receptorokra. A kutatócsoport vezetője, Walter Thomas professzor elmondta, hogy munkatársaival megkezdte a jelenség vizsgálatát, melyet eredetileg az egyetem PhD hallgatója, Dr. Simon Foster fedezett fel, majd tett közzé a Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology szakfolyóiratban. „Dr. Fosternek sikerült kimutatnia, hogy körülbelül 12 ízreceptor, különösen a keserű ízre reagáló receptor fejeződik ki az emberi szívben” – magyarázta Thomas professzor. „Ez igen figyelemreméltó, mivel az emberi genom csak 25 ilyen keserű ízreceptorral rendelkezik, és kíváncsiak vagyunk, miért található ezek fele a szívben.Amikor egy mindenki számára keserűnek érzékelt kémiai anyaggal aktiváltuk az egyik ízreceptort, a szív összehúzódási funkciója szinte teljesen gátlódott. Bár az e jelenség hátterében álló fiziológiai mechanizmus még nem egyértelmű, nagy teret enged az új vizsgálatoknak.” Thomas professzor elmondta, hogy a projekt a brisbane-i Prince Charles Kórház közreműködésével léphetett át az állatkísérletek fázisából a humán vizsgálatok szakaszába. „Szívműtéten áteső betegek szívéből származó szívszövetek felhasználásával sikerült megismételnünk a rágcsálókon végzett laboratóriumi kísérleteket, és kimutattuk, hogy az emberi szívben is találhatók ízreceptorok” – mondta a professzor.