2024. Június 18. kedd
Közismert, hogy az ízületi gyulladás, ami 55 év felett a rokkantság vezető oka, fájdalmat okoz. Egy új kutatás szerint azonban a betegség miatti fájdalom is hozzájárul az ízületi gyulladás továbbterjedéséhez.

Az ízületi gyulladás leggyakoribb fajtája, az osteoarthritis ízületi deformitásokat és súlyos fájdalmat okoz a teherviselő ízületekben, elsősorban a térdben és a csípőben. Mindezidáig úgy gondolták, hogy az osteoarthritises elváltozás az időskor elkerülhetetlen része, mára azonban bizonyossá vált, hogy specifikus biokémiai változások felelősek a gyulladás kialakulásáért és gondosan megtervezett gyógyszereléssel a folyamat visszafordítható.

ízületi gyulladás, fájdalom

Dr. Stephanos Kyrkanides, a rochesteri Orvostudományi Egyetem kutatója és munkatársai határozott bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy a fájdalomérzékelő rostokon keresztül a gyulladás a gerincvelőbe és az agyba juthat, majd a központi idegrendszer közvetítésével egyik ízületről a másikra terjedhet. Hovatovább, ha az ízületi gyulladás idegredszeri gyulladást okozhat, szerepe lehet olyan kórképek kialakításában is, mint az Alzheimer- kór, a dementia vagy a sclerosis multiplex.

A kísérletek során a kutatók a gyulladást közvetítő anyag jelátvitelét gátló receptorblokkoló molekulák segítségével vissza tudták fordítani a folyamatot. Kyrkanides és munkatársai a receptort blokkoló szerek bevezetését tervezik az osteoarthritises betegek kezelésében.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés