2024. Május 22. szerda
Kutatók szerint a rheumatoid arthritis (reumás ízületi gyulladás) nők esetében gyakran nagyobb fájdalommal jár, mint a férfiaknál, még ha a látható tünetek ugyanazok is – ezeket a szubjektív különbségeket a kezelésekor figyelembe kellene venni.

A rheumatoid arthritis előfordulása nőkben háromszor gyakoribb a férfiakhoz képest – az ok ismeretlen. Ezen felül kutatások azt sugallják, hogy a betegség jobban rontja a nők életminőségét. A háttérben megbúvó okok ez esetben sem tisztázottak, ám svéd kutatók most úgy tűnik, nyomra bukkantak.

idős nő, rheumatoid arthritis, ízületi gyulladás

A Karolinska Egyetem kutatói kimutatták, hogy a standard reuma-terápián résztvevő férfiak szignifikánsan jobban reagálnak ugyanarra a kezelésre, mint a nők. „Objektív szempontból nézve a gyógyszer jobb hatással volt a férfiakra, mint a nőkre” – közölte Ronald van Vollenhoven docens, a kutatás vezetője. „Ám a legnagyobb különbség szubjektív természetű volt. A vizsgálatban részt vevő nők betegebben érezték magukat, még akkor is, ha ízületeik ugyanolyan javulást is mutattak.”

A kutató szerint fontos a szubjektív különbségeket is figyelembe venni egy betegség súlyosságának megítélésekor. Ha az orvosok csupán a fizikai tüneteket veszik figyelembe, a súlyos fájdalmakkal küzdő betegek talán nem jutnak hozzá a leghatékonyabb gyógyszerhez, amelyet, mivel drága és mellékhatásainak nagy a kockázata, csupán a legsúlyosabb állapotú betegeknek adják.

„Az orvosok szemszögéből a nők és a férfiak ugyanúgy lettek kezelve, de lehetséges, hogy senki sem volt azzal tisztában, hogy a fájdalom a nők számára rosszabb lehet a férfiakhoz képest” – mondta el van Vollenhoven. „Mivel a célunk a szenvedés csökkentése, meg kell próbálnunk jobban számításba venni a rheumatoid arthritis szubjektív szempontjait is.”


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés