Csirke bőr nélkül
A bőr nélkül főtt-sült csirke kiszáradhat, ezért csak a főzés legvégén távolítsuk el a bőrt a húsról. Ha intenzívebb ízeket szeretne, ezután a húst dörzsölje át fűszerekkel.
Helyettesítse a húsokat!
Marha- és disznóhús helyett készítsen csirkét vagy pulykát, a szeletelt bacon helyett pedig próbálja ki a kanadai szalonnát. A húsételek ízét fűszerekkel, zöldségekkel dobhatja fel.
Üdítő helyett ízesített víz
A bolti üdítőitalok helyett igyon házilag készült limonádét – cukor nélkül! A csap- vagy ásványvízhez nem csak citromot, de lime- vagy narancslevet is facsarhat, illetve ízesítheti friss gyömbérszeletekkel, mentalevéllel.
Kevesebb zsírt!
Használjon kevesebb zsírt, mint amennyit a receptek előírnak! A legtöbb sütemény akkor is jól sikerül, ha fele- vagy harmadannyi olajat, vajat vagy margarint használ fel hozzá. A zsiradék mennyiségét fokozatosan csökkentse a megszokott receptekben, és kísérletezzen egészségesebb hozzávalókkal: csökkentett zsírtartalmú tejszínnel, tejföllel, almaszósszal.
Kevesebb tojássárgáját!
Válassza el a tojásfehérjét a sárgájától, melynek magasabb a kalóriatartalma! Ha rántottát vagy omlettet süt, két egész tojás helyett elég, ha egy egészet, a másiknak pedig csak a fehérjét használja fel.
Zsírszegény tejtermékek
Vegyen csökkentett zsírtartalmú tejtermékeket. Az ilyen tej, sajt, tejföl és tejszín ugyanúgy jó ízű, és a legtöbb receptnél beválik.
Kevesebb zsiradékot a sütikbe!
Fele annyi cukormáz a tortára, vagy helyette egy csipetnyi porcukor. A süteményekbe tegyen kevesebb csokoládét.
Teljes kiőrlésű gabonák
A finomliszt felét helyettesítse teljes kiőrlésű liszttel. A kész tészták, kenyerek közül is válassza a teljes kiőrlésű lisztből készülteket.
Haladjon lassan!
A fenti változtatásokat ne adja fel néhány próbálkozás után. Az ízlelőbimbói alkalmazkodnak majd a változásokhoz.