2024. Május 05. vasárnap
Furcsa paradoxon, hogy bár az amerikaiak sokkal inkább tisztában vannak az ételek kalóriatartalmával, az országban mégis háromszor több a túlsúlyos, mint a kalóriákkal nem sokat törődő franciáknál.

A kanadai Université Laval, a New York-i Cornell Egyetem és a francia Paul Bocuse Kutatóintézet szakértői 300 francia, québeci (francia-kanadai) és amerikai fogyasztót kértek fel, hogy töltsenek ki egy, az élelmiszerek tápanyagtartalmáról és a napi ajánlott kalóriabevitelről szóló kérdőívet. A válaszolókat arra kérték, ne tippeljenek, inkább passzolják azokat a kérdéseket, amelyekre nem tudnak biztos választ.

kalória

Az eredményeket összesítve kiderült, hogy a francia résztvevők a kérdések 43 százalékára nem tudtak válaszolni. Ez az arány a kanadai válaszolók esetében 13, az amerikaiaknál pedig mindössze 4 százalék volt. A francia résztvevők 55 százaléka nem tudta megmondani hány százalékos zsírtartalommal rendelkezik a teljes tej. Québecben ezt a válaszolók 5, az Egyesült Államokban 4 százalék nem tudta. Hasonló volt a jó válaszok megoszlása a vajról, margarinokról és növényi olajokról szóló kérdések esetében is. A telített és telítetlen zsírsavakkal kapcsolatos ajánlásokkal a franciák 17 százaléka nem volt tisztában, szemben az amerikaiak 9 százalékával.

„Ez egyértelműen mutatja, hogy a franciák nem tulajdonítanak akkora jelentőséget az élelmiszerek tápanyag- és kalóriatartalmának. Az információ ugyanúgy megtalálható az élelmiszereken, de az emberek egyszerűen nem olvassák el” – nyilatkozta Maurice Doyon professzor, az Université Laval munkatársa.

Ezek után felmerül a kérdés: van-e értelme külön feltüntetni az élelmiszerek kalóriatartalmát? Mivel Franciaországban az elhízottak aránya mindössze 12 százalék, úgy tűnik, nem sok: a széleskörű tájékoztatás nem csökkenti az elhízás esélyét és nem nevel egészséges táplálkozásra. „Az emberek hajlamosak csak zsírként, szénhidrátként és kalóriaként gondolni az ételekre és nem figyelnek oda a kiegyensúlyozott, teljes értékű étkezésre, pedig ez messze fontosabb, mint a kalóriaszám” – tette hozzá a kutató.

A kutatás részletes leírása a British Food Journalcímű szaklap legfrissebb számában olvasható.


Forrás: Medipress
2012. 04. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés