2024. Április 16. kedd
Az amerikai Országos Rákkutató Intézet legújabb kutatása megállapította, hogy azok az idősebb felnőttek, akik naponta legalább három csésze kávét isznak, 10 százalékkal kisebb valószínűséggel halnak meg a gyakori halálokok következtében.

Az eredmény azokra az 50 és 71 év közötti felnőttekre vonatkozik, akik koffeines vagy koffeinmentes kávét isznak. A kávéivás a szív-érrendszeri megbetegedések, a légzőszervi megbetegedések, a stroke, a diabétesz, a fertőzés, a sérülés és baleset okozta halálozás kockázatának csökkenésével áll összefüggésben. Ugyanakkor az összefüggés pontos oka nem ismert, és az eredmények nem bizonyítanak ok-okozati összefüggést.

kávé

A kutatás során körülbelül 400 ezer férfit és nők vizsgáltak 1995-96-ban. Az alanyokat megkérdezték kávéfogyasztási szokásaikról, majd 2008-ig, illetve halálukig nyomon követték őket. Az eredmények azt mutatták, hogy már napi egyetlen csésze kávé is a halálozás csökkent kockázatával áll összefüggésben, különösen a napjainkban gyakori halálokok esetén. Az egyetlen kivétel a rák okozta halálozás: a nőknél ezt a kávéivás egyáltalán nem csökkentette, és a férfiaknál is csak jelentéktelen hatása volt.

A New England Journal of Medicine legfrissebb számában megjelent tanulmány vezető szerzője, Neal Freedman hozzátette, hogy a védőhatás a napi egynél több kávét fogyasztókban volt a legnagyobb. A kutató szerint a továbbiakban a kávé különböző összetevőit kell vizsgálni. Az ital ugyanis a koffeinen kívül ezer különféle összetevőt és antioxidánst tartalmaz, melyek némelyike jótékony hatású lehet, mások nem.

Freedman azt is hangsúlyozta, hogy mivel a kávéfogyasztás számos különféle viselkedéssel is összefüggésben áll, nem lehet tudni, pontosan milyen más tényező befolyásolhatja a kimutatott összefüggés. A kávéfogyasztók például gyakran dohányoznak, és a kutatók eleinte azt tapasztalták, hogy a kávéivókra a halálozás magasabb kockázata leselkedik. Az ellenkező összefüggést csak akkor mutatták ki, amikor levonták az egyenletből a dohányzást.


Forrás: Medipress
2012. 05. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés