2024. Július 18. csütörtök
Talán az egyik legősibb és legelterjedtebb sztereotípia, hogy a nők többet beszélnek, mint a férfiak – nos, amerikai kutatók szerint mindez egyáltalán nem igaz.

Az valóban igaz, hogy kisgyermekkorban a lányok verbálisan kétségtelenül felülmúlják a fiúkat, azonban az, hogy ez felnőttkorban is így marad-e, már kétséges. A Texasi Egyetem pszichológus kutatója, James Pennebaker most először készített olyan felmérést, mely nagyszámú résztvevőt bevonva, hosszabb időn keresztül vizsgálta az emberi társalgás nemenkénti különbségeit.

férfi nő beszéd beszél

A kutató és kollégái 396 főiskolást – köztük 210 lányt – szerelt fel diktafonnal, melyet több napon át kellett magukkal hordani. A diktafonok az ébren töltött időszakokban 12,5 percenként automatikusan bekapcsoltak, és 30 másodpercnyi beszédet rögzítettek, miközben a vizsgálati alanyok szokásos életüket élték.

A felvett hanganyagot elemezve a kutatók kikövetkeztették a napi átlagos beszédmennyiséget. Az eredmények, úgy tűnik, ellentmondanak a sztereotípiáknak: az angol anyanyelvű vizsgálati alanyok száját nemtől függetlenül nagyjából napi 16 ezer szó hagyta el.

Bár az eredmény valóban érdekes, Deborah Tannen, a Georgetown Egyetem professzora szerint a nők és férfiak verbális viselkedésében igenis létezik különbség attól függően, hogy nyilvánosan vagy kettesben, netán csupán nemtársaik között, esetleg vegyes társaságban tartózkodnak. Márpedig a mostani kutatás nem vette figyelembe, hogy a vizsgálati alanyok milyen beszédhelyzetben voltak, amikor a felvételek készültek, így lehet, hogy fontos, nemtől függő különbségek maradtak tisztázatlanok.


Forrás: science.com
2007. 07. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés