Akinek egy egészséges salátára esik az első pillantása, azt fogyasztja el vacsorára, de esélye sincs, ha egy rakás magas zsírtartalmú készétel mögé rejti. Brian Wansink, a Cornell Egyetem táplálkozástudományi professzora elmondta, hogy az egyes ételek fogyasztását nagy mértékben befolyásolja, hogy azokat hol tárolják otthon.

A szakember csapatával több mint 100 konyhaszekrényt fotózott le, és megkérték a tulajdonosaikat, hogy naplóba rögzítsék, mikor mit ettek. Másik száz résztvevőnek pedig különféle módon rendezték át a konyhaszekrényét, és megnézték, ez miképpen hat a táplálkozásukra.
„Nagyon erős tendencia mutatkozott arra, hogy a látható helyen levő ételeket válasszák. Ha a legegészségtelenebb étel kelül a szekrény vagy a hűtő elejébe, azt fogja legelőször megenni. Aki fáradtan esik haza a munkából, nem az ötödik vagy tizedik ételért fog nyúlni.” – nyilatkozta Wansink.
A kutatók szerint könnyebb ellenállni a kísértésnek, ha az ételek – különösen azok, amelyek nem igényelnek feldolgozást – a konyhában nem nyitott polcon, hanem zárt szekrényben vannak, de az is hasznos, ha kisebb a hűtő, kevesebb a szekrény, az egészségtelen ételeket pedig alaposan elrejtjük.
A professzor korábban már felfedezte, hogy 5 centiméterrel kisebb átmérőjű tányérból 22 százalékkal kevesebb étel fogy, ugyanakkor az átlagos ember megeszi a tányérjára tálalt adag 92 százalékát, annak méretétől függetlenül.