2024. Május 23. csütörtök
A rendszeres böjt kapcsolatba hozható a koszorúér-betegség és a cukorbetegség csökkent kockázatával, valamint az alacsony koleszterin- és triglicerid-szinttel – állapították meg amerikai kutatók.

A fejlett világban a koszorúér-betegség egyike a leggyakoribb halálokoknak, ezért minden, a kockázatot csökkentő eljárásnak jelentősége van. Az Intermountain Központi Szívintézet munkatársai a böjt betegséget kiváltó tényezőkre való hatását vizsgálták.

koplalás, böjt

Dr. Benjamin D. Horne és munkatársai egy 2007-es tanulmány adatait vették alapul, és megállapították, hogy a koplalási időszakban a koleszterin mindkét típusának szintje kedvező irányban változott: rossz, LDL-koleszterin szintje átlagosan 14%-kal csökkent, a jó, HDL-koleszteriné pedig 6 százalékkal emelkedett. Ennek oka, hogy az éhezés stresszt vált ki, amire a szervezet válasza a koleszterin felszabadulása lesz, vagyis a szervezet energianyerés szempontjából a cukorral szemben előnyben részesíti a koleszterint. Emiatt csökken a szervezetben a zsírsejtek mennyisége, ami a cukorbetegséget kiváltó inzulinrezisztencia csökkenését vonja maga után.

Azt is megállapították, hogy a koplalás hatására növekedési hormon szabadul fel, ami előnyös az anyagcsere-egyensúly megtartása szempontjából, és megakadályozza az izmok leépülését: 24 órás időszak alatt nőknél a hormonszint 1300, férfiaknál 2000 százalékra nőtt.

A kedvező eredmények ellenére a szakértők óva intenek az azonnali koplalástól, ugyanis annak egészségi állapotra gyakorolt hosszútávú hatása, a szervezet reakciójának alapos feltérképezése még számos újabb vizsgálatot tesz szükségessé.


Forrás: Medipress
2011. 05. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés