2024. Május 24. péntek
A korai magömlés kezelésére alkalmazott viselkedésterápia hatásosságára nem létezik elegendő tudományos bizonyíték, állapították meg egy, a Cochrane Collaboration-ben megjelent áttekintő tanulmány szerzői.

Korai magömlésről akkor van szó, ha az ejakuláció a behatolást követő egy percen belül bekövetkezik. Stanley Althof szexuálpszichológus, a Dél-floridai Házassági és Szexuális Egészségközpont szerint a probléma ilyen formában a férfiak 2-5 százalékára lehet igaz, de ennél valószínűleg jóval nagyobb azok aránya – akár 20-30 százalék –, akik bár egy percnél tovább bírják, így is korainak tartják az ejakulációjukat.

korai magömlés

A probléma pontos okai nem ismertek, a szakértők szerint valószínűleg a szorongás, a magömlési reflex hibás működése és egyes agyi folyamatok lehetnek érte a felelősek, de öröklött tényezők és prosztatabántalmak is szerepet játszhatnak benne. Kezelésként sokszor antidepresszánsokat írnak fel, mivel ezeknek van olyan mellékhatásuk, hogy késleltetik az orgazmust, ugyanakkor tartós megoldásnak ezek sem tekinthetők, ráadásul mellékhatásaik is lehetnek – mondja a tanulmány másik szerzője, Tamara Melnik, a brazíliai São Paulo-i Állami Egyetem professzora.

Szóba jöhet még a lidokain is, ami elzsibbasztja a péniszt, ám sokan nem szeretik, mivel az aktus előtt 15 perccel fel kell vinni, és kondomot is kell mellette használni.

A korai magömlés kezelésére gyakran alkalmazzák még a viselkedésterápiát. Ennek hatásosságát vizsgálva a két szakember a Cochrane Collaboration-ben megjelent áttekintő tanulmányához négy korábbi közlemény összesen 253 személyre vonatkozó adatait elemezte. Az egyik kutatás szerint jó eredményekkel járt, ha az érintetteknek megtanították, hogy aktus közben változtassák a pozíciót, kontrollálják a mozdulataikat és koncentráljanak jobban, illetve alkalmazzák az ún. start-stop technikát. Esetükben a partner is kielégítőbbnek találta a nemi életet. Más tanulmányok szerint a viselkedésterápia hatásosabb antidepresszánssal, illetve egy skizofrénia kezelésére alkalmazott gyógyszerrel kombinálva, mint önmagában.

A szerzők szerint nehéz tehát eldönteni, mi a hatásos gyógymód. Az biztos, hogy a viselkedésterápia nem olcsó, és egy kezelési időszak legalább két-három hónapig tart. Althoff szerint azonban érdemes megfontolni, hogy befektetünk-e abba a lehetőségbe, hogy talán megjavul a szexuális életünk.


Forrás: Medipress/Vital
2011. 08. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés