„Kutatásunk azt sejteti, hogy ha az a cél, hogy egészségesebben táplálkozzanak az emberek, a leginkább célszerű az, hogy megismerjük a kultúrájuk szokásait, illetve azt, hogy mi motiválja őket abban, hogy egészségesek maradjanak az adott közegben” – mondja a kutatást vezető Cynthia Levine. Nem kérdés, hogy az egészséges táplálkozás számos betegség megelőzésében fontos segítség: ilyen például a 2-es típusú diabétesz, a szívbetegségek és bizonyos rákfajták.
„Az Egyesült Államokban az, hogy legyen választási lehetőség és képesek legyünk irányítani az eseményeket, rendkívül fontos szempontnak számít. Itt az a legfontosabb, hogy többféle egészséges étkezési lehetőséggel találkozzanak az emberek, amelyek közül szabadon választhatnak” – teszi hozzá a szakember. Japánban ugyanakkor kevésbé fontos a függetlenség és a választási lehetőség, ott inkább gondolkodnak közösségekben és interdependenciában az emberek. Ha Japánban szeretnénk minél több embert egészséges étkezésre bírni, a társasági kötelékek hangsúlyozása volna az, ami a leginkább segítene ebben. Levine és csapata szerint egyértelműen azok a leginkább fittek, akik a legjobban összhangban vannak kultúrájuk üzeneteivel az egészséges táplálkozást illetően.