
„Elterjedt hiedelem a páciensek körében, akiknél hasi panaszok jelentkeznek, hogy ezeket a tejtermékekben lévő laktóz okozza” – írták a barcelonai Vall d'Hebron egyetemi kórház kutatói tanulmányukban, akik vizsgálatukban önkénteseken vizsgálták a laktóz, azaz a tejcukor hatását.

A résztvevők egy deciliter tejnek megfelelő mennyiségű tejcukrot tartalmazó laktózoldatot ittak meg. A 353, emésztési panaszokkal jelentkező emberből 189-ről derült ki, hogy a tejcukor felszívódása normális szervezetükben, és jóval kevesebb embernél jelentkezett hasgörcs, gázképződés és puffadás, mint otthon.
A kutatók nem tudják pontosan, mi okozhatja, hogy otthon mégis emésztési panaszai vannak az érintetteknek. Feltételezik, hogy irritábilis bélszindróma (IBS) okozhatja, esetleg szervezetük „emlékszik” vissza egy korábbi, túlzott mennyiségű laktózterhelésre.
A tejtermékekben lévő laktózt egy enzim, a laktáz segítségével bontja le a szervezet. Amikor azonban kevés az enzim, a maradék tejcukor baktériumok tápanyagává válik, miközben nagy mennyiségű gáz képződik. Ez a tejcukor különféle erősségben jelentkező felszívódási zavara, amely azonban nem azonos a teljes laktózintoleranciával, amelynél a hasi fájdalom és puffadás tünete a laktóz elfogyasztását követően gyorsan – szinte azonnal – jelentkezik.