Egybesült rostélyos finom fűszerekkel
Hozzávalók:
4 ek. liszt
2 ek. mustár
1 kk. bazsalikom
1 kk. kakukkfű
1 kk. só
1 kk. chilipor
1 kk. paprika
1 kk. szurokfű
1 kk. fokhagymapor
1 kk. hagymapor
2 kg rostélyos (bordacsonttal)
2 ek. Worcestershire-szósz
2 ek. szójaszósz
1 vöröshagyma négyfelé vágva
2 sárgarépa négyfelé vágva
1 zellerszár apróra vágva
1 babérlevél
2,5 dl száraz vörösbor
Elkészítése:
Keverjük össze a lisztet, a mustárt és a fűszereket, dörzsöljük bele a húsba, és tegyük egy mélyebb tepsibe. Öntsük rá a Worcestershire- és a szójaszószt. Rakjuk körbe a zöldségekkel, öntsük hozzá a bort.
Tegyük a 160 fokos előmelegített sütőbe, és gyakori locsolgatás mellett fél kilónként 40 percig süssük a húst. Ha a zöldségek hamarabb megsülnek, szedjük ki őket előbb.
Hozzávalók 4 személyre:
1 csokor petrezselyem
2 citrom
3 tojás
4 vékony szelet pulykamell
2 evőkanál olívaolaj
5 dkg margarin
5 evőkanál tyúkhús-alaplé
só, feketebors
Elkészítése:
Egy kis edénykébe facsarjuk ki az egyik citrom levét, a másikat pedig szeleteljük vékonyra, amit majd a díszítéshez használunk fel. 2-3 szál petrezselymet tegyünk félre ugyancsak a díszítéshez, a többit vágjuk apróra.
A pulykamelleket kíméletesen verjük vékonyra, majd sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőben a margarin felét és az olívaolajat hevítsük fel, tegyük bele a hússzeleteket. Mindkét oldalukat 2-2 percig süssük, amíg már kissé megpirultak és a belsejük sem rózsaszín már. Szedjük ki, tegyük félre.
Öntsük az alaplét a pecsenyeléhez a serpenyőbe, forrósítsuk fel, kevergessük, majd adjuk hozzá a citromlé kb. felét, a maradék margarint és a petrezselymet. Alacsony hőfokon a hússzeleteket a pecsenyelével együtt a serpenyőben még egyszer felforrósítjuk. Fűszerezzük, ízlés szerint még egy kis citromlevet adhatunk hozzá. Vegyük ki a hússzeleteket, tegyük tányérra, öntsük le a pecsenyelével, díszítsük citromszeletekkel. Vegyes zöldsalátával kiváló vacsora az egész családnak.
Hozzávalók 6 személyre:
6 szelet, vagy egy kisebb, egész ponty
1-1,5 kg burgonya
3 fej vöröshagyma
6 szelet füstölt bacon szalonna
2 db zöldpaprika
4 dl tejföl
1 ek liszt
só, bors
Elkészítése:
Főzzük meg héjában a burgonyát, majd húzzuk le a héját. Egy jénai tálat kenjünk ki szalonnával, erre fektessük a felkarikázott burgonya felét-háromnegyedét, amit sózzunk, borsozzunk ízlés szerint.
A halat enyhén sózzuk, tekerjük baconszalonnába és tegyük rá a krumplira. Erre jön a karikára vágott hagyma és zöldhagyma, majd befedjük a maradék krumplival, amit ismét sózunk, borsozunk. Lefedjük, betesszük az előmelegített sütőbe, 200 fokon kb. 1 óráig sütjük.
Ezután a rácpontyra ráöntjük a liszttel elkevert tejfölt, és fedő nélkül addig sütjük, amíg színesedni nem kezd a teteje.