2022. Május 18. szerda
Betöltötte 116. életévét a japán Kimura Dzsiroemon, a világ legidősebb embere. Vajon mi a titka?

A japán Kimura egyben a leghosszabb életkort megért férfi a földkerekségen. Rendkívüli életkorát egyszerű, de hatásos életfilozófiájának köszönheti: "egyél könnyű ételeket és élj sokáig". A 65 éves koráig postásként dolgozó, majd földműveléssel foglalkozó férfi nem dohányzik, csak "szerény mértékben" fogyaszt alkoholt, és elmondása szerint csak addig eszik, ameddig "80 százalékig meg nem telik". Kimurát a jeles alkalomból népes családja mellett otthona, Kjotango település polgármestere, a Guinness Rekordok illetékese, valamint Abe Sindzó japán kormányfő is felköszöntötte. "Kimura úr jó egészsége egész Japán büszkesége" - közölte a miniszterelnök a férfinak küldött videoüzenetében.

    

Az 1897-ben született Kimurának 14 unokája, 25 dédunokája és 14 ükunokája van. Tavaly decemberben vált a világ legidősebb emberévé, a rekordot előtte tartó amerikai nő halálát követően. A férfi egyike azon 12 jelenleg is élő embernek, akik a 19. században születtek.  Kimura korrekorderségét ugyanakkor van, aki vitatja: egy kínai nő azt állítja magáról, hogy 127 éves életkort élt meg, habár ezt nem tudja születési anyakönyvi kivonattal bizonyítani. A Guinness Rekordok nyilvántartása szerint a valaha leghosszabb kort megért ember egy francia nő, aki 1997-ben 122 évesen hunyt el.

    

Az ünneplő seregen kívül Kimurát helyi egészségügyi szakemberek is meglátogatták pénteken, akik a település hosszú életű lakóinak titkát kutatják. A Kiotó közelében található, 60 ezres lélekszámú városban ugyanis 95 száz évnél idősebb ember él.  A kutatók elsősorban a szép kort megélt emberek étrendjére kíváncsiak. A felmérést követően a város egy, a hosszú élet titkát rejtő szakácskönyvet kíván kiadni, nem titkoltan turisztikai céllal. A közelmúltban a világ legidősebb nőjét, a szintén japán Okava Miszaót is kutatók vették vizsgálat alá, hogy megfejtsék hosszú életének titkát.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés