2024. Május 23. csütörtök
Egy török felmérés szerint a light cigaretták legalább akkora veszélyt jelentenek az egészségre, mint a hagyományos dohánytermékek.

"A nikotinon és a szén-monoxidon kívül még több ezer káros összetevője van a dohányfüstnek, amelyek főleg a szív vérereit bélelő sejteket támadják meg" – nyilatkozta Dr. Ozgur Ciftci, a Baskent Tudományi Egyetem és Egészségügyi Központ munkatársa.

light cigatetta

Ciftci és kollégái azt vizsgálták, hogy a hagyományos és a light cigaretták hogyan hatnak a szívizmot ellátó kis erekre. Ehhez a koronáriák (a szívkoszorúerek) rezerv kapacitásának meghatározását használták, ami azt mutatja, hogy a szívizmokba irányuló véráramlás mennyire képes növekedni munkavégzés hatására.

A vizsgálatban 20 egészséges, nemdohányzó önkéntes vett részt, akiknek light, illetve hagyományos cigarettát kellett elszívniuk, a kutatók pedig a dohányzás előtt és után megmérték a koronária rezerv kapacitását.

Az eredmények szerint a hagyományos és a light cigaretták ugyanolyan mértékben rontották a rezerv kapacitást a vizsgált önkénteseknél, és ugyanolyan akut káros hatással voltak a koronáriás mikrovaszkuláris funkcióra.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés