2024. Április 18. csütörtök
A cigarettásdoboz színe, a rajta lévő jelek és feliratok hatással vannak arra, hogy mennyire tartják egészségre ártalmasnak a vevők a benne lévő cigarettát – állapították meg kanadai kutatók, akik a sima csomagolás mellett érvelnek.

44 országban – köztük az Egyesült Államokban – tiltották meg a cigarettásdobozokon a könnyű (light), enyhe (mild) és alacsony kátránytartalom (low-tar) feliratokat, mert félrevezeti a fogyasztókat, azt a tévképzetet keltve, hogy ezek a cigaretták kevésbé ártalmasak az egészségre.

cigarettásdobozok, cigaretta

A kanadai Waterloo Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a dobozok színe, a rajta lévő jelek és szavak miként befolyásolják a vevők hiedelmét arról, mennyire ártalmas az egészségre a termék. A jelek nem utaltak valódi, forgalomban lévő márkákra.

Kiderült, hogy az emberek 80 százaléka kisebb kátránytartalmúnak, kevésbé ártalmasnak, lágyabb ízűnek képzeli a világoskék dobozban lévő cigarettát, mint a sötétkék dobozban lévőt. A vizsgálatban résztvevők 70 százaléka gondolta, hogy egy fehér szimbólumot tartalmazó csomagolás kevesebb veszélyt hordoz, mint az ugyanolyan, ám szürke szimbólummal ellátott doboz. Ugyanilyen arányban vélték előnyösebbnek a választást, ha a dobozon az „aktív szénszűrő” felirat és egy szűrő ábrája volt látható.

A mintegy 600 önkéntes közül, akik a teszt alanyai voltak, a dohányosokat csapták be könnyebben a dizájnelemek, a kutatók szerint azért, mert ők szívesebben hiszik azt, hogy létezik kevésbé ártalmas cigaretta.

A Journal of Public Health című közegészségügyi szaklapban megjelent tanulmány szerzői azt javasolják, hogy a cigarettákat a jövőben „sima” csomagolásban hozzák forgalomba, és tiltsák meg rajtuk bizonyos szavak és jelek elhelyezését a félrevezetés megelőzésére, valamint a márkavonzás megszüntetésére.


Forrás: MTI
2009. 08. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés