A lisztérzékenység örökletes bélbetegség, jellemzően a búzában, rozsban és árpában megtalálható fehérje, a glutén élethosszig tartó intoleranciáját jelenti. Gyakori szövődményei közé tartoznak a metabolikus csontbetegségek: a csontsűrűség csökkenésének hatására a gyermekekben nem alakul ki az optimális csonttömeg, felnőttekben pedig csontvesztés történik, így megnő a csontritkulás kockázata. A lisztérzékenyeknél emellett más tényezők is törésekhez vezethetnek.
A bizonyítékok szerint gluténmentes diéta betartásával gyorsan nő a csontsűrűség és gyermekkorban teljes javulás érhető el, azonban felnőttkorban már nem áll teljesen helyre a normál csontsűrűség – áll a Nutrition Reviews című folyóirat egy új cikkében.
Gyermekeknél a pubertás előtt felállított diagnózis és megkezdett kezelés segítségével megelőzhető a felnőttkori csontritkulás, a gyermekeknél és serdülőknél a kalciumot és D-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítők is növelik a csontsűrűséget. „Lisztérzékenységben jelenleg a szigorú gluténmentes étrend az egyetlen tudományosan bizonyított kezelési mód; a korán megkezdett kezelés létfontosságú a szövődmények megelőzésében” – írták a szerzők.