2024. Július 15. hétfő

Butító hatású a magas vérnyomás

magas vérnyomás, diasztolés érték, memóriazavarok, kognitív problémák
1 . oldal
A magas vérnyomás, pontosabban a magas diasztolés érték a 45 évnél idősebbek körében összefügg a memóriazavarok és a kognitív problémák kialakulásával, állítja egy, a Neurology című szaklapban megjelent kutatás.  

Az Alabamai Egyetem kutatóinak vizsgálatai során a magas diasztolés vérnyomással – ez az alsó szám a vérnyomásmérés eredményében – rendelkezők esetében sokkal nagyobb volt a kognitív problémák, vagy a memóriazavarok, gondolkodási nehézségek kialakulásának esélye, mint a normális diasztolés értékeket mutató társaiknál.

magas vérnyomás, diasztolés, kognitív

Minden 10 pontnyi emelkedés az értékekben 7%-nyival növelte a kognitív problémák megjelenésének esélyét. Az értékeket úgy határozták meg a kutatók, hogy az adott problémák kialakulását elősegítő más tényezőkkel szerepét is figyelembe vették – azaz például a korral, dohányzási szokásokkal, edzettségi állapottal, képzettséggel, cukorbetegséggel vagy a koleszterin szinttel összefüggő kockázatokét is.

A felmérésben húszezer, 45 éves vagy annál idősebb amerikai állampolgár adatait vizsgálták meg, akiknek nem volt még sem stroke-juk, sem mini-stroke-juk. A résztvevők 7,6%-ánál jelentkeztek kognitív problémák, miközben már 49,6%-uk szedett valamilyen gyógyszert magas vérnyomás kezelésére.

A kutatók szerint eredményeik arra engednek következtetni, hogy akár a demencia előhírnökeként is ismert kognitív zavarok megelőzésében is jelentős szerepet játszhat a magas vérnyomás időben megkezdett kezelése. Mindazonáltal úgy vélik, a téma további vizsgálatokat igényel, bár korábbi kutatások is kimutatták már, hogy a magas diasztolés vérnyomás az agyban lévő kis artériák gyengüléséhez vezet, ami akár kisebb agykárosodásokat is okozhat.


Forrás: Medipress
2009. 08. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés