2024. Július 15. hétfő
Magas vérnyomás esetén nem a betegséget, a beteget kell kezelni – mondta Páll Dénes egyetemi docens szombaton Debrecenben, A hipertónia személyre szabott kezelése címmel rendezett szakmai továbbképző tanácskozás szünetében az MTI-nek.

A debreceni orvoscentrum 1. számú belklinikája regionális hipertónia központjának vezetője kifejtette: az elmúlt 4-5 évben Magyarországon 30-ról 40 százalékra növekedett a jól kezelt magas vérnyomású betegek aránya.

magas vérnyomás

Ebben ; mint fogalmazott – nagy szerepe van a Magyar Hypertonia Társaság megelőző-felvilágosító munkájának. A mostani debreceni konferencián is több mint ezer családorvos, belgyógyász, gyógyszerész vesz részt a személyre szabott vérnyomáskezelés legújabb eredményeiről.

Páll Dénes tájékoztatása szerint a felnőtt lakosság 30-35 százaléka, tehát minden harmadik felnőtt magas vérnyomásban szenved, s az újabb adatok szerint ez a gyakoriság tovább nő. Ezért is fontos a felvilágosítás, az időben megkezdett, egyénre szabott kezelés – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy ma Magyarországon ugyanazokat a kezeléseket kapják a betegek, mint bármely más európai országban, s az új gyógyszerek is reális, elérhető áron állnak rendelkezésre.

A debreceni regionális hipertónia centrum vezetője megjegyezte: a tartósan 140/90 higanymilliméter fölötti érték jelent magasvérnyomás-betegséget, de a legújabb ajánlások értelmében egyre szélesebb betegcsoportoknál a 130/80 higanymilliméter az elérendő érték.

Ezek közé sorolta az egyetemi docens a cukor- és a vesebetegeket, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket. Számukra elengedhetetlen a személyre szabott vérnyomáskezelés – mondta Páll Dénes a debreceni hipertóniakonferencián.


Forrás: MTI
2010. 02. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés