2024. Június 16. vasárnap

Magas vérnyomást csökkenthet a csirkehúsleves

magas vérnyomás, csirkehúsleves
1 . oldal
A nátha kezelésére használt otthoni gyógymód, a „nagymama penicillinjeként” is ismert csirekhúsleves új szerepkört is ölthet magára a gyógyászat terén a magas vérnyomás elleni küzdelemben – jelentették japán tudósok.

Ai Saiga és munkatársai korábbi tanulmányokat idéztek, melyek arra utalnak, hogy a csirkemell olyan zselatinszerű fehérjét tartalmaz, melynek hatása hasonló az ACE-inhibitorokéhoz (angiotenzin konvertáló enzim gátlók), a magas vérnyomás fő gyógyszereihez.

csirkehúsleves, magas vérnyomás

A csirkemellben azonban olyan kis mennyiség található ebből a fehérjéből, hogy nem lehetne gyógyszerkészítésre felhasználni.

A csirke alsócombja és lába, melyet Amerikában gyakran a szemétbe dobnak, máshol – például a magyar konyhában is – a levesek kulcsfontosságú összetevője, és minden bizonnyal megfelelő fehérjeforrásként szolgálhat.

Saiga és munkatársai kivonták a kollagént a csirkelábból, és megvizsgálták, hogy mennyire képes ACE-inhibitorként működni. A kollagénkeverékben négy különböző fehérjét azonosítottak be, melyek magas aktivitást mutattak ACE-gátlóként. Az emberi magas vérnyomást patkányokon modellezve felfedezték, hogy az előállított fehérjék jelentős mértékben és hosszú távon csökkentették a vérnyomást.


Forrás: Medipress
2008. 10. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés