![](/themes/vital_theme/images/ferdevonal_zold.gif)
Ai Saiga és munkatársai korábbi tanulmányokat idéztek, melyek arra utalnak, hogy a csirkemell olyan zselatinszerű fehérjét tartalmaz, melynek hatása hasonló az ACE-inhibitorokéhoz (angiotenzin konvertáló enzim gátlók), a magas vérnyomás fő gyógyszereihez.
![csirkehúsleves, magas vérnyomás csirkehúsleves, magas vérnyomás](https://new.vital.hu/files/images/i_csirkehusleves_magas_vernyomas.jpg)
A csirkemellben azonban olyan kis mennyiség található ebből a fehérjéből, hogy nem lehetne gyógyszerkészítésre felhasználni.
A csirke alsócombja és lába, melyet Amerikában gyakran a szemétbe dobnak, máshol – például a magyar konyhában is – a levesek kulcsfontosságú összetevője, és minden bizonnyal megfelelő fehérjeforrásként szolgálhat.
Saiga és munkatársai kivonták a kollagént a csirkelábból, és megvizsgálták, hogy mennyire képes ACE-inhibitorként működni. A kollagénkeverékben négy különböző fehérjét azonosítottak be, melyek magas aktivitást mutattak ACE-gátlóként. Az emberi magas vérnyomást patkányokon modellezve felfedezték, hogy az előállított fehérjék jelentős mértékben és hosszú távon csökkentették a vérnyomást.