2024. Április 13. szombat
A gombócérzésnek több kiváltó oka is lehet -  Fül-orr-gégészeti kivizsgálás -  Ilyen tünetek jelezhetik a mandulaköveket
Mintha valami a torkomon akadt volna, idegentest érzés, gombóc a torokban. A tüneteket különböző módon leírhatjuk, de akárhogyan is nevezzük, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa arra figyelmeztet, hogy foglalkozni kell vele, mert orvosi kezelést igénylő problémák állhatnak a gombócérzés hátterében.

A gombócérzésnek több kiváltó oka is lehet

Okozhatja nem megfelelően kezelt allergia miatt hátsó garatfali csorgás, reflux betegség, de akár a stressznek is szerepe lehet a megjelenésében. Ha ilyen panaszunk van mindenképp javasolt kivizsgáltatni, hiszen a „gombóc” akár daganat jele is lehet, illetve pajzsmirigybetegség, szívbetegség is kiválthatja.

mandulakövek

Fül-orr-gégészeti kivizsgálás

Ha valakinek ilyen panasza van, akkor első körben fül-orr-gégészhez érdemes fordulnia. Itt alaposan át tudjuk vizsgálni az orr, garat, gége, hangszalagok területét, így megállapítható a diagnózis, vagy meg tudjuk határozni, hogy milyen további vizsgálatokra van még szükség – magyarázza dr. Holpert Valéria.

A fül-orr-gégésznél arra is fény derülhet, hogy esetlegesen az un. mandulakövek okozzák a gombócérzést. A mandulák felülete egyenetlen, belseje mély járatokkal tagolt. Itt a kórokozók és egyéb anyagok, elhalt sejtek és nyák összegyűlik, majd apró fehér foltok formájában megjelenik a mandulákban. Mandula kövek akkor keletkeznek, ha az összegyűlt anyag megkeményedik, vagy elmeszesedik. Ez rendszerint akkor következik be, ha a betegnél a mandulák krónikus gyulladása alakult ki, vagy visszatérő mandulagyulladástól szenved. A mandulakövek azonban nem jelentenek minden esetben krónikusan gyulladt, azaz gócos mandulákat.

Ilyen tünetek jelezhetik a mandulaköveket

• gombócérzés a torokban - olyan érzés, mintha valami elakadt volna a száj hátsó részén vagy a torokban

• rossz lehelet

• irritáló köhögés

• rossz íz a szájban

• duzzadt és gyulladt mandulák

Ha a kivizsgálás során beigazolódik, hogy a mandulakövek okozzák a problémát, és mögötte nem idült mandulagyulladás áll, akkor némely esetben akár az otthoni praktikák is megoldást jelenthetnek - a sós vizes gargarizálás, bő folyadék bevitel, kiegyensúlyozott táplálkozás is segíthet. Ha azonban a mandulakövek nehezen hozzáférhető helyen alakulnak ki, a beteg számára zavaró tüneteket okoznak, kisebb számban fordulnak elő, akkor a mandulára gyakorolt kisebb nyomással el is tudjuk távolítani ezeket, nem lesz szükség műtéti beavatkozásra.


Forrás: Fül-orr-gége Központ
2022. 03. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés