2024. Március 05. kedd
Friss kutatási eredmények szerint egy génmutáció: egy bizonyos génben hiányzó DNS-szakasz dönti el, hogy valakinél kialakul-e a mániás depresszió (bipoláris zavar), vagy sem.

Az eredményeket közlő tanulmány vezető szerzője, Ben Pickard, az Edinburghi Egyetem orvosi genetikai intézetének kutatója azt állítja, hogy a GRIK4 gén természetes, gyakori mutációja megvéd a mániás depresszió kialakulásától.

dns, mániás depresszió, génmutáció

A felfedezés irányíthatja a jövőbeni gyógyszerkutatásokat is, és általa hamarosan talán arra is lehetőség nyílik, hogy a génállomány alapján kiszűrjék a pszichiátriai betegségek szempontjából rizikócsoportba tartozókat, és egyénre szabott kezelési tervvel megelőzzék ezeket a betegségeket.

Szakértők szerint az is fontos, hogy végre sikerült a mániás depresszió kialakulását egy agyi receptorhoz kötni, ami szintén befolyásolhatja a gyógyszerfejlesztést, ráirányítva a figyelmet a kainát receptorokra és társaikra. A GRIK4 gén ugyanis a glutamátot felismerő kainát receptort kódolja, melyet már több pszichiátriai rendellenességgel összefüggésbe hoztak. Egyes glutamát receptorokhoz kötődő gyógyszerek képesek pszichotikus tüneteket, például hallucinációkat előidézni.

Korábban ugyanez a kutatócsoport már megállapította, hogy a GRIK4 gén két régiója szerepet játszik a mániás depresszió és a skizofrénia kialakulásában. Ezúttal számítógépes modellezés segítségével azt derítették ki, hogy egy adott szakasz hiánya (deléciója) csökkenti a bipoláris zavar kockázatát. A deléció következtében ugyanis nő a glutamát receptorok száma. A GRIK4 gén érdekessége, hogy a depresszió elleni gyógyszerekre való reagálást is befolyásolja.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés