A kalóriaszámlálás többet árt, mint használ – figyelmeztetnek a szakemberek, akik több évtized fogyókúrás tanácsainak elemzése után arra jutottak, hogy az orrunknál fogva vezetnek minket. Inkább az ételeink összetevőire kellene figyelnünk az adatok helyett, és megszabadulni a zsíroktól való félelemtől – mondják a kardiológusok. A BMJ című szakfolyóiratban megjelent értekezésben azt állítják, hogy a népszerű tanácsok annyira rosszak, hogy érdemben hozzájárulnak a járványszerűen terjedő elhízáshoz. „Itt az ideje, hogy abbahagyjuk a kalóriaszámlálást, és inkább a megfelelő táplálkozást, továbbá az olyan étrendi változtatásokat helyezzük előtérbe, melyek hatékonyan csökkentik a szív- és érrendszeri okokból bekövetkező halálozást” – írják a tudósok.
A munkálatokat irányító Dr. Aseem Malhotra, a surrey-i Frimley Park Hospital kardiológusa azonban azt mondja, hogy a napi kalóriamennyiséget megszabó korlátozások valójában egészségtelen ételek fogyasztására ösztönöznek. A zsírszegény joghurt például kevesebb kalóriát tartalmaz, ám több cukrot, ami növeli az elhízás és a szívbetegség kockázatát. „A fogyókúrás szokásokat ritkán tartja meg az ember hosszú távon” – magyarázzák a szakértők, miért lenne szükség inkább tartósan kiegyensúlyozott étrendre. „Az étel a leghatékonyabb gyógyszer vagy a leglassabban ölő méreg is lehet” – összegzik a lényeget.