Gyakran előfordul, hogy hiába éri el valaki kemény fogyókúrával az áhított súlyt, a diéta után a leadott kilók általában szép lassan visszakúsznak. A legújabb kutatások szerint azonban ezt a jojó-effektusnak is nevezett jelenséget a mediterrán étrenddel bárki könnyen kivédheti. Az izraeli Nuclear Research Center Negev kutatói Dr. Dan Schwarzfuchs vezetésével 322 mérsékelten elhízott önkéntesen teszteltek három különböző fogyókúrás módszert. Az első csoport résztvevőinek egy alacsony zsírtartalmú diétát, a másodiknak a mediterrán étrendet, a harmadik csoport önkénteseinek pedig az alacsony szénhidráttartalmú diétát kellett követni két éven át. Az első csoport tagjai átlagosan 2,9 kilótól szabadultak meg, a mediterrán diétát követők 4,4 kilótól, akik pedig csökkentett szénhidráttartalmú étrenden éltek, 4,7 kilót fogytak. A kutatók ezután két év múlva újból megvizsgálták a résztvevőket, erről előzetesen azonban nem tájékoztatták őket. Nem akarták ugyanis, hogy ez befolyásolja az életüket, és tovább diétázzanak. Éppen arra voltak kíváncsiak, ha azt ehetnek, amit akarnak, vajon hogyan változik a súlyuk.
Két évvel később a résztvevők 67 százaléka továbbra is a diétás étrendet követte, 11 százalékuk tért át egy másik diétára, 22 százalékuk pedig teljesen felhagyott a fogyókúrás étrenddel. Összességében azonban az alacsony szénhidrát és zsírtartalmú diétás csoport többsége visszanyerte kezdeti súlyát, velük ellentétben a mediterrán étrendet követők csupán átlagosan másfél kilót híztak vissza. A kutatók szerint a mediterrán diéta azért lehet hosszútávon is ilyen hatásos, mert a magas rosttartalmú ételeken valamint az egyszeresen telítetlen zsírsavakon alapuló étrend sokkal inkább követhető, mint az előzőek, és hozzájárul az egészséges testsúly stabilizálásához. A tanulmány a New England Journal of Medicine oldalain jelent meg.