2024. Július 21. vasárnap

A fejlődő országok számára dolgoztak ki olcsó gyorstesztet a humán papillómavírus (HPV) jelenlétének megállapítására. Ez segíthet a méhnyakrák korai felismerésében például a kelet-kínai falvakban, ahol az erőforrások szerényen állnak rendelkezésre.


A „careHPV” elnevezésű gyorsteszt a HPV 14, nagy kockázatú típusának azonosítására alkalmas, körülbelül két és fél óra alatt, akár folyóvíz nélkül is. A tesztet minimális betanítás után bárki képes elvégezni – írják kanadai kutatók a The Lancet Oncology című orvosi szaklapban megjelent beszámolóban.

kémccsövet néző női kutató, méhnyakrák, HPV, gyorsteszt

A méhnyakrák a nőket érintő második leggyakoribb rákfajta világszerte. 300 ezer halálos áldozatot szed évente, 85 százalékban a fejlődő országokban. Az Európában és az Egyesült Államokban használt Pap-teszt felére csökkentette a halálozások számát. A hüvelyi kenetminta levétele és értékelése azonban nehézkes a világ kevésbé fejlett területein.

A gyorsteszt kipróbálásában 2388 nő vett részt Kína keleti részén. Ők saját maguk vettek kenetmintát, miután a szükséges eszközöket és útmutatást megkapták. Az adatokat ezután összevetették a nőgyógyászok által a helyszínen elvégzett kolposzkópiás vizsgálat eredményeivel.

A kolposzkópia segítségével a méhnyakon és a környező szövetekben található esetleges elváltozásokat, rákmegelőző állapotot fedezhetik fel a szakemberek.

A kontrollvizsgálat azt mutatta, hogy a careHPV gyorsteszt 90 százalékos biztonsággal találta meg a rákmegelőző állapotot jelző sejteket. Azoknak a nőknek 84,2 százalékát negatívként értékelte a gyorsteszt, akiknél nem mutatott a kolposzkópia rákmegelőző állapotban lévő sejteket – közölte John Sellors, az ontariói McMaster Egyetem munkatársa, a kutatás egyik vezetője.

A programot a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatta.


Forrás: MTI
2008. 09. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés