2024. Július 21. vasárnap
A magas inzulinszinttel rendelkező nőkben nagyobb lehet a menopauza utáni mellrák kialakulásának kockázata, mint azokban, akik vérében alacsonyabb az inzulin szintje.

Ez lehet az összefüggés az elhízás és a mellrák között – vélik a New York-i Albert Einstein orvosi egyetem kutatói. A magas inzulinszintet már korábban összefüggésbe hozták az elhízással.

mellrák, inzulinszint

A kutatók 835 emlőrákban szenvedő nő inzulinszintjét hasonlították össze 816 olyan nőével, akikben nem alakult ki a betegség. A kutatásból az derült ki, hogy a legmagasabb éhgyomri inzulinszinttel rendelkezőkben 1,5-szer magasabb volt az emlőrák kockázata, mint a legalacsonyabb éhgyomri inzulinszinttel rendelkező nőkben.

A kockázat még magasabb volt azokban a nőkben, akik nem részesültek hormonkezelésben. A kutatás szerint ezekben a nőkben 2,4-szer magasabb volt a mellrák kockázata, ha magas inzulinszinttel rendelkeztek, az alacsony vércukorszinthez képest.

A laboratóriumi vizsgálatokból kiderült, hogy az inzulin stimulálja az emlősejtek növekedését. A túlsúlyosságot illetve az elhízást pedig az emlőrák kockázati tényezőjeként azonosították.


Forrás: Medipress
2009. 01. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés