2022. Június 26. vasárnap
A böjtöléssel együtt járó méregtelenítő kúrák teljesen legyengíthetik a szervezetet, figyelmeztetnek szakértők, akik a fogyni vágyókat kihasználó méregtelenítő és léböjtkúrák veszélyeire hívják fel a figyelmet.

Nem létezik olyan tudományos vagy orvosi bizonyíték, amely alátámasztaná, hogy a böjtölés használ az egészségünknek – állítja Dr. Jane Smith, a brit Királyi Háziorvosi Társaság tagja, aki szerint a méregtelenítés sokat árthat a szervezetnek. „A csodálatosnak mondott folyadékok eladásával sok pénzt lehet keresni” – tette hozzá, azokra a készítményekre célozva, amelyeket egyes gyártók kifejezetten méregtelenítő kúrákhoz kínálnak.

méregtelenítő kúra

Állítólag a sztárok körében is népszerű a „Citromos méregtelenítő kúra”, vagy juharszirup-diéta néven ismert és mostanában igen népszerű méregtelenítő kúra. Ez az igen szigorú program csak egy pálma- és/vagy juharszirupot, citromlét, őrölt csilipaprikát vagy Cayenne-borsot és vizet tartalmazó ital fogyasztását engedélyezi. Nem meglepő, hogy betartása mellékhatásokat, például szédülést, gyengeséget okozhat, ami érthetően veszélyes következményekkel járhat például vezetés közben.

A dietetikusok azt tanácsolják, hogy az ilyen méregtelenítő kúrák helyett elég lenne egy héten át száműzni az életünkből a koffeint, az alkoholt és a magas zsírtartalmú ételeket, így is hasonló hatást érnénk el.

A fenti méregtelenítő programhoz való Lemon Detox Diet-italt forgalmazó cég képviselője szerint a kúra során a szédülés, hányinger és a fejfájás „normális”. Jelentkezésük esetén a kúrát mégis javasolt abbahagyni.


Forrás: Medipress/Vital
2009. 10. 16. (Aktualizálva - 2012. 09. 17.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés