2024. Május 24. péntek

A szívünk is bánja, ha baj van az ágyban

merevedési zavar, szívbetegség
1 . oldal
A merevedési zavar nemcsak hálószobai frusztrációval jár, de súlyos, koronáriás szívbetegségek előjósai lehetnek – közölték az amerikai Mayo Klinika orvosai.

A merevedési zavarokkal küszködő férfiaknál 80 százalékkal nagyobb eséllyel jelentkezik a későbbiekben szívbetegség, mint azoknál, akiknek nincs erekciós problémájuk. A kockázatnövekedés aránya a 40 és 49 év közötti korosztálynál a legnagyobb – kétszeres.

merevedési zavar, szívbetegség

A tanulmány, melynek eredményét a Mayo Clinic Proceedings című kiadvány februári száma közli, 1402, negyven év fölötti férfi egészségi állapotát követte 1996-tól kezdődően tíz évig Minnesota államban. A vizsgálat kezdetén egyiküknek sem volt szívbetegsége.

A merevedési zavarok az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban jelentkeztek: negyvenes éveikben a férfiak 2,4 százalékánál, ötvenes éveikben közel 6, hatvanas éveikben 17, hetven év fölött pedig mintegy 40 százalékuknál.

Az idősebb férfiaknál az erekciós funkciók csökkenése nem jelentett olyan kockázatot a szívbetegségekre, mint a követésben megfigyelt fiatalabb korosztályoknál – mondta Jennifer St. Sauver, a klinika kutatója.


Forrás: MTI
2009. 02. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés