2024. Július 15. hétfő
Emberi holttestből származó izomsejtekből növesztettek amerikai kutatók mesterséges ereket, amelyek műtéti felhasználása kisebb szövődménnyel és kockázattal járhat, mint a betegek saját ereinek átültetése.

A simaizomsejteket poliglikolsavból – a felszívódó fonalak anyagából – készült, vékony cső formájú vázon tenyészették a Duke, a Kelet-Carolinai és a Yale Egyetem kutatói. Az így előállított csövek 8-10 héten belül lebomlanak a szervezetben és visszamarad egy tökéletesen megformált véredény – közölték a szakemberek a Science Translational Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

mesterséges, erek

A biomérnöki úton előállított véredényeket sós oldatban akár egy évig is tárolni lehet károsodás nélkül, ami azt jelzi, hogy egy nap a sebészek a páciens szükségleteinek megfelelő eret a „polcról” vehetik le például egy szívkoszorúér-műtéthez.

Az ereket kutyákban és majmokban tesztelték, és a vizsgálat hat hónapja alatt a kilökődésnek semmiféle jelét nem tapasztalták a kísérleti állatoknál. Hamarosan a klinikai próbák is megkezdődnek – közölte a Humacyte nevű, helyreállító orvoslással foglalkozó cég, amely a tanulmányt támogatta, és saját kutatói is részt vettek benne.

Amellett, hogy a mesterséges erek műtéti felhasználásakor kisebb a fertőzés és a vérrögképződés veszélye, a szívkoszorúér-műtétekhez szükséges ereket nem kell a páciens lábából kiműteni, ami önmagában is gyakran vezet szövődményekhez, ráadásul sok esetben nem találnak megfelelő vénát az érintett lábában.


Forrás: MTI
2011. 02. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés