2024. Június 24. hétfő
Az aszpirin csökkenti a második szívinfarktus kockázatát -  Aszpirin: infarktus után élethosszig kell szedni -  Ezt jelenti a hosszú távú kardiológiai rehabilitáció
Sokan hallhatták már az ajánlást, miszerint az aszpirin szívvédő hatása miatt hasznos lehet a szívinfarktus utáni kezelésben. De vajon mindenkinek, mindig ajánlott egy lezajlott szívinfarktus után vagy csupán megelőzésképpen aszpirint szedni?

Az aszpirin csökkenti a második szívinfarktus kockázatát

Egy dán tanulmányt ismertettek nemrégiben a European Society of Cardiology 2023-as kongresszusán, amely a szívinfarktus utáni aszpirin szedésének javallataira-ellenjavallataira hívta fel a figyelmet. A kutatók szerint mindazoknak, akik már átestek egy szív-érrendszeri eseményen, tipikusan szívinfarktuson, ajánlatos kis dózisú aszpirint szedni, ám ez nem ajánlott azoknak, akiknek nem volt ilyen korábbi eseménye.
A kutatási eredmények szerint azoknál, akik egy szívinfarktust átélve napi szinten aszpirint szednek, csökken második szívinfarktus és stroke, valamint a végzetes kimenetel kockázata azokhoz képest, akik nem teszik ezt.Aspirin a szívinfarktus után
A megállapítások azután születtek, hogy több, mint 40.000, 40 évesnél idősebb személy adatait elemezték, akik szívinfarktust éltek át 2004-2017 közt. Ők valamennyien sztent beültetésen voltak túl és aszpirint kaptak az infarktus után. (A szedési hajlandóság meglehetősen magas volt, 81% még 8 évvel az infarktus után is szedte az aszpirint.) Az eredmények többek közt az alábbiakat mutatták:
• A kétéves utánkövetés szerint azoknak, akik abbahagyták az aszpirin-szedést, 29%-kal nőtt az ismételt szívinfarktus, stroke és elhalálozás kockázata.
• Négyéves összevetésben ez a kockázat már 40% volt, majd csökkenni kezdett, ugyanis 6 év után 31%, 8 év után 20% volt.

Aszpirin: infarktus után élethosszig kell szedni

Maguk a kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a tanulmány nem az általános populációt vonta be a kutatásba, csak azokat, akiknek már volt egy szív-érrendszeri eseményük.
Az aszpirint több, mint 100 éve használjuk láz- és fájdalomcsillapításra, és bár a célzott használata biztonságos, olyan mellékhatásai is ismertek, mint a gyomorpanaszok és gyomor- bélrendszeri vérzés. Éppen ezért kell hangsúlyozni, hogy nem mindenkinek ajánlott a tartós szedése, azoknak tehát nem, akik „csak” prevenciós céllal fontolgatják a szedést, és sosem volt korábban infarktusuk, stroke-juk. Az alacsony dózisú aszpirin adagolásával járó lehetséges, kiskockázatú mellékhatások viszont még mindig jelentősen kisebb veszélyt jelentenek, mint egy esetleges második infarktus, így a korábbi betegeknél mindenképpen ajánlott ez a lehetőség, életük végéig.
- Egyetlen kivétel az aszpirin elrendelésénél: az aktív gastrointestinális vérzés. Ilyenkor fel kell függeszteni a szedést. A napi tapasztalat, hogy sokszor a betegek az infarktus után, jellemzően valamilyen hozzá nem értő tanácsára elhagyják az aszpirint és ez baj. Más esetekben akkor is szedik, ha erre nincs indikáció. Úgy gondolják, hogy ez biztosan jó... Ilyen pl. az infarktus vagy stroke „megelőzése". Minden komolyabb tanulmány megmutatta, hogy az aszpirin szedésével nem lehet „megelőzni", viszont a gyomorproblémákat fokozni tudja, ha valaki rendszeresen szedi az aszpirint minden ok nélkül. Tehát, ha valakinek aszpirint kell szedni és mellette gyomorfekélye (stb.) van, akkor is folytatni kell a szedést, de ún. savlekötővel kiegészítve. - hangsúlyozza Vaskó doktor. – Akinél azonban nem áll fenn a vérzés rizikója, a hosszú távú kardiológiai gondozásának része lehet az aszpirin szedés is. A kardiológiai rehabilitáció azonban ennél jóval szélesebb körű kell, hogy legyen.

Ezt jelenti a hosszú távú kardiológiai rehabilitáció

- A kardiológiai rehabilitáció nem csak a szükséges gyógyszerek, így például az aszpirin elrendelését jelenti, jóval több annál – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. - A nagy szív-érrendszeri események után ugyanis feltétlenül szükséges, hogy fizikailag is megerősítsük a szívet és kialakítsunk egy olyan életmódot, amivel jó eséllyel megelőzhető egy második infarktus, és az életminőségre is jó hatással van. Ebben játszik döntő szerepet a rendszeres mozgás, azonban nem mindegy, milyen fizikai állapotból kell kiindulni, milyen mozgástípus, milyen intenzitás és gyakoriság az optimális. Emellett érdemes átnézni és szükség esetén megreformálni az étrendet is, és személyre szabottan, ízléshez, célokhoz szabni a szívbarát táplálkozást. Emellett kiemelt szerepe van az edukációnak, a stresszkezelésnek és a rendszeres kardiológiai ellenőrzéseknek is!
Forrás: KardioKözpont
2023. 10. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés